19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obustava svih javnih i privatnih okupljanja, obustava nastave na najmanje 15 dana, kao i ulazak kruzera…

covid

U Crnoj Gori se zbog situacije sa koronavirusom od danas zabranjuju sva javna okupljanja, posjete  bolnicama i zatvorima, uplovljavanje kruzera, a nastava u školama i vrtićima se obustavlja najmanje 15 dana, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, i poručio da će oni koji se ogluše o ove mjere krivično odgovarati. Jednom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina biće plaćeno odsustvo dok djeca ne idu u školu. Ovo podsustvo se ne odnosi na zdravstvene radnike.

Zabranjen je ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

Kako su naveli, biće zatvoreno više graničnih prelaza.

Prihvaćena je i preporuka IJZ da osobama koje su na bolničkom liječenju bude zabranjene posjete.

U Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva virusa korona. Iz IZJ savjetovali su građane da ne podliježu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

Sa pressa

Između ostalih, mjere su sljedeće:

Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.

Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj,

Zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima.

Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

Poslodavcima da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla.

Poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu djeteta mlađem od 11 godina, tokom perioda iz tačke 2 naredbe, u skladu sa prirodom posla.

Naredba stupa na snaga 13. marta.

Najčitanije