17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Od danas kontrola preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, prema novom Pravilniku

Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News

Pravilnik kojim bi trebalo da se obezbjede preduslovi za prevazilaženje problema bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, počeće da se primjenjuje od danas, srijeda, 1. maja.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma podsjetili su, da su Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, propisane odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke, kojih u Crnoj Gori ima četiri.

“Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave – komunalna ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja obavlja mjerenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Pravilnik izrađen u okviru nastojanja da se zakonskim i podzakonskim propisima obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema buke od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo je, u cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke, izradilo uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje će biti objavljeno na sajtu tog Vladinog resora i upućeno lokalnim samoupravama.

Najčitanije