20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbornici SO Herceg Novi – da Plava špilja bude zaštićeno područje

Odbornici SO Herceg Novi – da Plava špilja bude zaštićeno područje
Plava špilja – foto Boka News

Na danas održanoj 21. sjednici Skupštine opštine Herceg-Novi raspravljalo se o Informaciji o stanju u Plavoj špilji, odbornici su jednoglasno usvojili sledeće zaključke:

1. Skupština opštine Herceg-Novi zahtijeva od Agencije za zaštitu životne sredine da Plavu špilju, kao i dio obale od rta Arza do rta Kočište, za predio izuzetnih odlika i uvrsti u Plan zaštićenih područja Crne Gore.

Takođe zahtijevamo da Agencija za zaštitu životne sredine pristupi izradi Studiju zaštite za predio od rta Arza do rta Kočište, kao predjela izuzetnih odlika, u skladu sa zakonskom klasifikacijom zaštićenih područja.

2. Skupština opštine Herceg-Novi predlaže da upravljanje Plavom špiljom bude pod ingerencijom lokalne uprave, a sa kontrolom državnih organa.

3. Skupština opštine Herceg-Novi apeluje na nadležne državne organe da inspekcijski nadzor, odnosno aktivnosti u vezi sa pomorskom sigurnošću, budu mnogo strože – da kontrolišu dozvole za upravljanje plovilima svih vrsta, da imaju evidenciju o broju plovila, o načinu pristajanja, kretanju plovila, da budu rigorozniji prema stranim plovilima, a sve u skladu sa nadležnim Zakonom. Lokalna uprava insistira na dostavljanju izvještaja o aktivnostima na moru i da ga dostavlja Skupštini opštine na razmatranje i diskutovanje.

4. Skupština opštine Herceg-Novi apeluje na Upravu policije – PJ Herceg-Novi da preduzme intezivne mjere i radnje u cilju otkrivanja i procesuiranja lica koja su oskrnavila Plavu špilju u julu 2024. godine, u vezi sa kojim djelom je podnesena odgovarajuća krivična prijava.

Najčitanije