8 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan 10. Festival istarske supe, proglašeni pobjednici

Festival Istarske supe – Snimio Aldo Pokrajac – Novi list

Pobjednici ovogodišnjeg, 10. Festivala istarske supe , održanog u Rovinjskom selu su “Čuvari Istrijanskeh užanci” iz Žminja, u kategoriji tradicionalne supe te tim Srednje strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinja u kategoriji inovativne istarske supe.

Odlučila je tako ocjenjivačka komisija Festivala posvećenog izradi i čuvanju tradicije istarske supe, odabravši ih između deset timova.

 Po drugi put se ocjenjivala i „najbolja kumpanija“, tj. najbolje prezentirani i ekipirani tim te „najbolja supa po izboru publike“.

 Nagrada za „najbolju kumpaniju“ pripala je timu “Barbanci” iz Barbana, a ona publike timu “Rekreativo” iz Rovinjskog Sela.

 Istarska supa je tradicionalno jelo i piće spravljeno od crnog vina, kruha i začina. Od davnina slovi kao jedan od prepoznatljivih elemenata istarske trpeze.

Festival Istarske supe – Snimio Aldo Pokrajac – Novi list

 Sprema se tako da se kriška domaćeg kruha ispeče na gradelama (roštilju), a u bukaletu (vrč u kojem se sprema i iz kojeg se pije supa) stavi se šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano vino, pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.

Izvor:Hina

Najčitanije