19.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana regata “Memorijal Jovo Dabović”

JK Jovo Dabović organizovao je regatu „Memorijal Jovo Dabović“ za klase Optimist i Laser. Izuzetno lijep sunčan dan i maestral omogućili su da oko 50 jedriličara iz domaćih klubova, JK Delfin, JK Lahor,JK Jugole Grakalić i kluba domaćina, uživaju u nadmetanju. Ukupno je odjedreno 3 regate u svim klasama.

U klasi Optimist u generalnom poretku prvo mjesto je zauzeo aktuelni državni prvak Pavle Musić iz JK Delfin. Mladi jedriličar JK Lahor Andrej Drakulović je drugi, a treći je delfinov jedriličar Viktor Lesjak. Andrej je prvi u konkurenciji do 12 godina, Viktor drugi i Petar Klakor, takođe iz Delfina, je treći. U konkurenciji djevojčica najbolja je bila Romina Racković, JK Lahor, zatim Tea Čelanović iz JK Delfin i treća Vanja Strahinja, takođe iz Lahora. U klasi Laser 4.7 prvo mjesto je osvojio Nikola Golubović jedriličar JK Delfin, drugo Robert Moris iz JK Jugole Grakalić i treće Miloš Vujović iz JK Lahor. U klasi Laser Radial trofeji za prva tri mjesta su pripali jedriličarima Delfina, Danilu Jončiću za prvo, Stefanu Anđeliću za drugo i Luki Roćenu za treće mjesto.

Regata – Laser i Optimisti blur

Već narednog vikenda, od petka 09. do nedelje 11. avgusta jedriličare očekuje novi izazov u Tivtu, regata “Memorijal Spasića i Mašere” u organizaciji JK Delfin. Ova regata je i sjajna prilika za reprezentaciju Crne Gore da odmjeri snage na regatnom polju na kom će se održati 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju za olimpijske klase i klasu Optimist. Organizator ovog međunarodnog takmičenja je JK Delfin uz pomoć Opštine Tivat, koja je glavni pokrovitelj, i podršku Ministarstva sporta, Minstarstva turizma, CGJS i mnogih partnera i prijatelja jedrenja. Takmičenje se organizuje za olimpijske klase Laser i Finn i za klasu Optimist. Učestvuju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza – Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora, te u openu očekujemo da će učestvovati jedriličari iz Hrvatske, Slovenije, Italije… ukupno oko 300 sportista.

U međuvremenu naš mladi reprezentativac u olimpijskoj klasi Laser Standard Ilija Marković, inače član JK Delfin, i selektor Ilko Klakor, takmičiće se na Evropskom prvenstvu U21 u Poljskoj, od 17. do 27. avgusta.

Aktivnosti u krstaškom jedrenju su veoma vrijedne pažnje. Skiper Đorđe Radonjić i jedrilica  “Shinning”, inače član JK Lahor, proteklog vikenda je osvojio pehar za najbrži brod  na Južnodalmatinskoj regati koja se tradicionalno jedri početkom avgusta od Pelješca do Korčule, oko Mljeta pa do Dubrovnika, u organizaciji JK Orsan iz Dubrovnika.  Program regata krstaškog jedrenja bogat je i u našem kalendaru. Arsenal Cup, u organizaciji JK Porto Montenegro i Fašinada Cup, u partnerskoj organizaciji PMYC i JK Lahor, obilježile su u prethodni mjesec.

Regata

Obije regate jedriličari obavezno planiraju u svom kalendaru,  i stiču sve veću popularnost u regionu i među gostima nautičarima, o čemu govori broj jedrilica na moru. Proteklog vikenda odjedrena je Avgustovska regata PMYC, a već 18.08. jedri se regata “Š/B Jadran” koju organizuje JK Mornar iz Tivta. A stratsveni jedriličari imaće priliku da poslednji vikend avgusta spoje tri dana regatavanja na dvije regate. JK Jugole Grakalić organizuje tradicionalanu “Stevovu regatu” u petak 30.08. Već u subotu sa startom u 11 časova ispred sela Rose planiran je start transfer regate sa ciljem u Luštici Bay, gdje će biti obezbijeđen određen broj vezova za jedrilice. Glavni takmičarski dan planiran za nedelju 01.09. kada se jedri navigacijska regata od Luštice Bay, do ostrva Mamula i nazad, nakon čega je planirana dodijela nagrada u Marini Luštica Bay.

Najčitanije