13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Održano 9. Revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu

Od kada su članovi PK “Subra” u volonterskoj akciji obnovili i uredili stari bućarski zog, preostao iz vremena rada nekadašnjeg pansiona „Alpina“ na Orjenskom sedlu, na ovom atraktivnom mjestu se svakog avgusta održava revijalno bućarsko prvenstvo.

Planinarski  dom, suvomeđa zoga, krupna stoka na slobodnoj ispaši i Orjenska lokva, okviruju ovaj jedinstveni bućarski teren, najviši u Crnoj Gori, tako da ni relativna daljina, ni nešto teža dostupnost ne predstavljaju prepreku ljubiteljima ovog sporta, ali i lokalne tradicije bućanja, da se okupe, „bace po jednu“, druže i provesele. Tako je bilo i proteklog vikenda, kada je na zog izašlo 8 ekipa, ne samo članova oficijelnih bućarskih klubova, već i mještana Boke i zaleđa, planinara „Subre“ i radnika Parka prirode „Orjen“.

Ekipe koje su nastupile: „Val“, „Subra“, „Kruševice“, „Sušćepan“, „Veterani“, „Meljine“, te „Palma“ i „Palma 2“. Prvo mjesto je zauzela ekipa „Palme“ (Tivat), drugi je bio „Sušćepan“, a treći „Veterani“.

Revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu

Bućarsko prvenstvo ima i jedinstvenu disciplinu, „Orjenski hitac“, pojedinačno takmičenje u gađanju buće na veliku daljinu. Treba istaći da je ove godine Ilija Bumbar je pomjerio svjetski rekord pogodivši buću na distanci od 23 metra. Drugo mjesto je zauzeo Bogdan Seratlić, dok je treće mjesto izborio Dario Šerović.

Organizatori prvenstva bili su PK „Subra“ i BK „Val“, dok su njegovo održavanje pomogli Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Turistička organizacija Herceg Novi, Park prirode „Orjen“, kao i DOO „Val“ i „Vila Mireli“.

Najčitanije