9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj obilježava se blagdan Velike Gospe (FOTO, VIDEO)

Tradicionalno obilježavanje Blagdana Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM), još u ranim jutarnji satima najavila su zvona brojnih crkava u Boki Kotorskoj.

U prisustvu mještana, hodočasnika i turista najsvečanije je bilo na otoku Gospe od Škrpjela, gdje su služene svete mise još od ranih jutarnjih sati, a slavilo se i na Gospi od Milosti u Tivatskom zalivu.

U razgovoru za Boka News peraški župnik don Srećko Majić, koji je na postao svećenik prije 53 godine, ovu svetu dužnost obavlja u Perastu i Risnu 50 godina, ističe da se BDM posebno poštuje u Boki Kotorskoj kako kod katolika tako i kod pravoslavnih vjernika.

„Balažena Djevica Marija kroz vjeru, ljubav, jednostavnost potpuno predanje Bogu, u službi prema čovjeku, zaslužila je da bude primljena na nebesa, da primi veliku nagradu od Gospodina, to je i poruka svakome od nas da prvenstveno kroz ljubav prema čovjeku. Onaj koji ljubi bližnjega on u biti ljubi i Boga, dakle kroz ljubav i dobrotu učiniti svakome sve najbolje i spravom očekivati nagradu od njega. Čovjek može biti veliki pred Bogom iako ne vjeruje.

Ja sam dugo župnik u Perastu i ono što me je oduševljava i uvjek to naglasim, da mene pedeset odsto pravoslavnih obitelji primi za balagoslov, želim naglasiti to zajedništvo koje vlada u Boki Kotorskoj, a posebno u gradiću Perastu, pogotovo za proslavu BDM koja je majka Kristova, majka sviju Kršćana, koja želi da sva njena duhovna djeca budu ujedinjena i povezana u zajedničkoj ljubavi u međusobnom razumijevanju, pomaganju…“- ističe don Srećko Majić.

Kao dugogodišnji svećenik don Srećko prisjeća se prošlih vremena kada Gospa od Škrpjela, Perast i Boka Kotorska nisu bili u ovoj mjeri prepoznatljiva turistička destinacija, i ističe:

„Teško mi je zamisliti da može biti nešto više od ovoga, što se tiče posjećenosti, ali to ne isključuje tu mogućnost. Mislim da je ovo sada vrhunac. Daj bože da potraje, ali koliko god taj turizam donosi dobro, toliko krije u sebi i neke opasnosti, ako se ne shvati na jedan kulturni civilizacijski i ljudski odnos, kroz održivi razvoj. Cijeniti kulturu, običaje, poštovati svakoga čovjeka i biti dobar pred Bogom, univerzalne su poruke, to su prepoznali svi, na Gospu od Škrpjela dolaze hodočasnici, turisti iz cijelog svijeta, imamo veliki broj domaćih i internacionalnih vjenčanja, jer ljubav pobjeđuje…“ – kaže don Srećko Majić.

On podsjeća da su Braća Martešići još 1452. godine, su na hridi današnjoj Gospi od Škrpjela našli sliku Bogorodice.

„Više od dvjesto godina se na tom mjestu potapaju stari brodovi i kamenje. Koliko je bilo potrebno vjere, truda, nade, i to je poruka nama. Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta…“ – poručio je don Srećko Majić.

Najčitanije