17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Oliver bi danas napunio 72 godine: Ostavio je trag u beskraju

Oliver Dragojević

Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević, da je živ, na današnji dan bi proslavio 72. rođendan.

7. decembra 1947. rođen je velikan hrvatske muzike, legendarni Oliver Dragojević. Iako je od njegove smrti prošlo već skoro godinu i po, on i njegova ostavština nastavljaju da žive u srcima prijatelja, porodice i brojnih obožavatelja.

Njegova je smrt nakon duge i teške bolesti rastužila cio region, a njegov posljednji ispraćaj je poprimio nezapamćene razmjere. Svi su željeli da dođu u njegovu Vela Luku i oproste se od omiljenog muzičara.

Posljednjih mjeseci svog života nije nastupao, a za sobom je nakon smrti ostavio suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira i petoro unučadi.

Kada je Oliver umro proglašen je Dan nacionalne žalosti, a na sam ispraćaj je došlo više hiljada ljudi i brodova. Oliverov je muzički put započeo kada mu je otac poklonio usnu harmoniku u djetinjstvu. Od kad je dobio, Oliver se od nje nije odvajao. U estradne vode je uplovio davne 1963. kao pjevač i klavijaturista splitskog benda Batali.

Njegov je uspjeh započeo kada se pojavio na Splitskom festivalu sa pjesmom Zdenka Runjića “Picaferaj”, a iako nije izborio ulazak u finale, počeo se probijati na sceni. Kada se 1975. vratio na Splitski festival s pjesmom “Galeb i ja” postao je zvijezda preko noći, a to ostaje i do danas.

Oliver Dragojević je bio jedan od najuticajnijih muzičara koje je hrvatska scena ikada dala, a tome ide u prilog i činjenica da se mogao pohvaliti nastupima u Carnegie Hallu, Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije