12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Opet nije održana sjednica tivatskog parlamenta – SDP i opozicija uporni u namjeri da blokiraju grad

SO Tivat

Ni četvrti po redu pokušaj da se održi 11. po redu sjednica Skupštine Opštine Tivat danas nije uspio jer je u skupštinsku salu u zakazano vrijeme od ukupono 32 odbornika, došlo samo 16 odbornika koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Nije se pojavilo 15 odbornika opozicionih DPS, SD i HGI, kao i jedan odbornik SDP-a koja je početkom septembra, zvanično povukla podršku koju je do stada u Skupštini ta partija davala manjinskoj vlasti koalicije NP-BF-GB. Zbog toga parlament ni juče nije imao kvorum da održi sjednicu na čijem se dnevnom redu u međuvremenu više puta dopunjavanom, nalazilo skoro 40 tačaka.

Pored ostaloga, parlament je trebalo da donese i odluku o rebalansku budžeta Opštine koji se sa 16,95 uvećava na preko 20 miliona eura zbog bolje ostvarenih prihoda od planiranih, te taj višak novca se redistribuira većinom na nova ulaganja u kapitalnu infrastrukturu.

Ipak, zbog nespremnosti opozicije i SDP da daju kvorum vladajućoj koaliciji,  građani Tivta do daljenjeg, neće moći da osjete ove benefite, niti je parlament u međuvremenu donio niz odluka koje su značajne za nesmetano fukcionisanje lokalnih javnih preduzeća i ustanova.

Predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković (BF) kazao je da će o terminu narednog skupštinskog zasijedanja javnost niti naknadno obaviještena. Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) nije danas želio da detaljnije komentariše nastavak bojkota lokalnog parlamenta od strane SDP-a i opozicije, niti da najavljuje druge eventualne svoje buduće poteze koje kao predsjednik Opštine, ima mogućnost da povuče po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Iako se SDP i opozicija blokadom rada Skupštine Opštine koja traje već dva mjeseca, trude da izazovu prijevremene lokalne izbore u Tivtu, u ovakvom rasporedu političkih snaga gdje ni oni, a ni vladajuća kolaicija treutno ne raspolažu većinom potrebnom za kvorum za održavanje sjednice SO, malo je izgleda da u tom svom naumu oni u skorije vrijeme i uspiju.

Ovako, SDP, DPS, SD i HGI su predali grad u ruke Komnenovića kojem zakon daje praktično neograničene mogućnosti da u narednom periodu sam upravlja Opštinom.

Naime, po po Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako se duže od šest mjeseci, ne ostvaruju funkcije lokalne samouprave Vlada šalje upozorenje predsjendiku Opštine i ako se stanje ne popravi, može potom da ga razriješi dužnosti. Međutim, zakon je predsjedniku Opštine dao široka ovlašćenja pa on može sam da „privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti.”  To znači da gradonačelnik sam može da donese  i odluku o rebalansu postojećeg budžeta, odnosno odluku o usvajanju budžeta za narednu godinu koji je inače, već na javnoj raspravi. Ove i druge odluke predsjednika koje on sam donese,  Skupština treba da potvrdi na prvoj sjednici kada bude u mogućnosti da se sastane, a ukoliko ih ne potvrdi, one prestaju da važe u roku od tri mjeseca od dana donošenja.

To u praksi i sa ovakvim rasporedom političkih snaga u Tivtu, znači da Komnenović na raspolaganju ima sve mehanizme da bukvalno sam upravlja najbitnjim funkcijama grada i da vanredni lokalni izbori koje SDP i opozicija pokušavaju da izazovu bojkotom parlamenta, nisu još ni izbliza na vidiku, tim prije što Zakon o lokalnoj samoupravi nigdje ne propisuje da se SO po automatizmu raspušta ako ne održi sjednicu najmanje jednom u tri mjeseca.

Po tome kako stvari sada izgledaju, do vanrednih izbora u Tivtu najranije bi moglo doći tek možda u maju naredne godine kada će se inače, održavati redovni  lokalni izbori u još najmanje petnaestak crnogorskih opština.

Izvor:S.L.

Najčitanije