25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarni film o nekadašnjoj pruzi Sarajevo – Zelenika u Vagon snack baru

Vagon – Zelenika – foto DAN

Dokumentarni film o nekadašnjoj pruzi Sarajevo – Zelenika koja je 16.jula 1901. godine prvi put zvanično i otvorena, prikazaće se večeras od 19 sati u Vagon snack baru. Pruga je bila u funkciji sve do 1968. godine kada je odvezen i posljednji voz iz Zelenike za Galebu, a pruga skupljanja za njim kako je on odlazio.

Vagon u Zelenici predstavlja memorijalno mjesto nekadašnje zeljeznice i nalazi se pored Jadranske magistrale, uz trasu nekadašnje pruge i između početne zeljezničke stanice Zelenika i zeljezničkog tunela Lalovina koji je Opština Herceg Novi nedavno revitalizovala i adaptirala u pješačko-biciklističku stazu.

„Film koji će se prikazivati govori o toj početnoj stanici Zelenika, ali i putovanju koje je od Zelenike vodilo za Sarajevo. Pominju se razni inženjerski poduhvati koje je u to vrijeme Austrougarska izvela prilikom izgradnje pruge, uz pomoć lokalnog stanovništva kao i nasljeđe u izgrađenom smislu koje je ostavljeno kasnije za grad Herceg Novi poput šetališta “Pet Danica”.

Zelenika

Na kraćem dokumentarcu pojavljuju se i ljudi iz Herceg Novog koji su radili na željeznici i prisjećaju se putovanja vozom Ćirom. Pored memorijalne funkcije vagon se koristi i kao ugostiteljski objekat pa se tokom filma možete osvježiti pićem ili hranom iz menija a za ovu prigodu uveden je i “happy hour” sa popustom od 15% na svu ponudu od 17 do 19 sati“, poručuju organizatori.

Ovo je jedan u nizu od najavljenih događjaja koje će Vagon organizovati u predstojećem periodu, a ima veze sa prugom i nekadašnjom željeznicom. U planu su i aktivnosti vezane za slikarstvo, fotografiju, arhitekturu, knjizevnost, muziku.

Najčitanije