21 C
Kotor

Slušaj online radio

Opozicioni poslanik traži objašnjenja što država radi u vezi nelegalne gradnje moćnika u Krašićima

Krašići april 2020.

Poslanik Demosa u Skupštini Crne Gore Nedjeljko Rudović postaviće poslaničko pitanje o tome što je država do sada preduzela da spriječi eklatantni primjer nelegane gradnje na obali mora u Krašićima kod Tivta.

„Šta je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i njegova Građevinsko-urbanistička inspekcija preduzelo povodom bespravne gradnje na državnom zemljištu, na parceli 173/13 KO Krašići u Tivtu, ispred objekata u vlasništvu Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera Rada Arsića-“ – pitanje je koje će Rudović postaviti na tekućoj sjednici Skupštine na čijem su dnevnom redu poslanička pitanja.

MORT je inače, nedavno odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama koje je tom organu podnijela Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u vezi postupanja Građevinsko-urbanističke inspekcije u slučaju bespravne gradnje na državnom zemljištu u Krtolima kod Tivta, ispred objekata u vlasništvu Medenice i Arsića.

Radom MORT-a od kada je ministar Pavle Radulović (DPS) početkom novembra prošle godine podnio ostavku zbog skandala sa objelodanjivanjem slučaja korupcije dva građevinska inspektora, koordinira lično premijer Duško Marković.

Taj resor je odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS-a koji je od MORT-a tražio da im dostavi kopije svih riješenja i zapisnika koje su MORT, njegova Direkcija za inspekcijske poslove i licenciranje, odnosno Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region, donijeli postupajući po proslijeđenom zapisniku Komunalne inspekcije Opštine Tivat od 22.aprila, a vezano za nelegalnu gradnju na parceli 173/13 KO Krašići u Tivtu.

Krašići – Zid prekinuo šetalište

„Informacije koje se traže odnose se na inspekcijski postupak povodom kojeg ovo Ministarstvo donosi odluku i objelodanjivanje tražene informacije ugrozilo bi planiranje i dalje vršenje inspekcijskog nadzora, te je samim tim pristup traženim informacijama shodno naprijed navedenom č!anu 14  Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ograničen….”- naveli su iz MORT-a konstatujući da bi te  informacije, “ukoliko bi bile dostupne javnosti, značajno ugrozile interes vršenja službene dužnosti ovog Ministarstva, a samim tim i dalje planiranje i vršenja inspekcijskog nadzora.”

“Prijevremenim objelodanjivanjem traženih informacija postoji mogućnost donošenja zaključaka, te prejudicanja eventualne odgovornosti prije izvršene kontrole i okončanja inspekcijskog nadzora.”- stoji pored ostaloga, u riješenju kojim je MORT, odbio zahtjev MANS-a.

Cijeli ovaj slučaj inače, pokrenut je početkom aprila kada su  mještani Krašića prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno je odsječen i oduzet i Opštini Tivat i JP Morsko dobro Budva  kao investitorima tog javnog komunalnog objekta, i građanima kao njegovim korisnicima. Radnici su naime, na obali ispod dvije velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića „Posejdon“, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište.

Zidovi su podignuti na katastarskoj parceli 173/13 KO Krašići koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine Tivat, ispod dviju vila u izgradnji na parcelama broj 1117, 7/3, 7/4 i 7/8 KO Krašići koje su u vlasništvu Miloše Medenica i Rada Arsića. Jedan od zidova kojima je početkom aprila ograđeno i prekinuto javno šetalište u izgradnji, se po evidenciji MANS-a, dijelom nalazi i na parceli 7/8 koja je u vlasništvu Arsića.

Zbog toga je MANS protiv Medenice i Arsića sredinom aprila podnio krivične prijave Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, smatrajući da su njih dvojica počinili krivična djela „protivpravno zauzimanje zemljišta“ i „građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje“. MANS je tada tražio od JP Morsko Dobro i MORT-a da inspekcije intervenišu na spornoj lokaciji u Krašićima, ali se uprkos tome, gradnja nastavila pa je ispred dvije vile u izgradnji na obali Krašića, između dva nelegalna zida kojima je „prekinuto šetalište“, u međuvremenu obavljeno i betoniranje već izgrađene trase šetališta i napravljen još jedan, treći zida koji uzurpirano državno zemljište „dijeli na pola“, i stvara posebne djelove kao dvorišta ispred vila dvojice biznismena. Inače, u izgradnju prvog dijela lungo mare šetališta u Krašičima koje je trebalo da spriječi upravo ovakav vid bespravne privatizacije morske obale i učini je dostupnom svima, Opština Tivat i Morsko Dobro kao investitori, lani su uložili nešto više od pola miliona eura.

„Ja sigurno u granicama mojih mogućnosti kao poslanika, neću dozvoliti da nadležni državni organi ovu temu sakriju i da ćutim o bezakonju koje oni dopuštaju “glavarima”- kazao nam je danas poslanik Nedjeljko Rudović.

Najčitanije