22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Budva priprema osvetljenje bedema i kontakt zone Starog grada

Budva

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove Opštine Budva su za narednu godinu najavili osvetljenje kako bedema, tako i cijele kontakt zone Starog grada, a sve uz uslove dobijene od Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Sekretar Sekretarijata, Srđan Gregović je kazao da su sredstva za izradu tehnike dokumetacije za iluminaciju bedema obezbijeđena.

“U komunikaciji smo sa renomiranom firmom iz Italije i njihovim predstavnicima, koji su već prisutni u određenim projektima u Crnoj Gori. Oni će nam pomoći da, uz uslove koje imamo od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, uradimo kvalitetno tehničko rješenje kako bi u narednoj godini pristupili iluminaciji ne samo bedema, nego i kontakt zone Starog grada, trga prema Avali, prostora prema gradskoj marini i Pizani”, naveo je Gregović i dodao da je cilj da se izvrši harmonizacija svjetlosti samog platoa i bedema.

Gregović je istakao da im je cilj da ove godine uđu u izradu tehničke dokumentacije, kako bi u naredne godine ušli u realizaciju jednog ovako zahtjevnog projekta.

On je napomenuo da su oni prošle godine učestvovali u projektu skidanja metalnih ankera sa bedema pod nadzorom Uprave za zaštitu kulturnih dobara i projekta koji su oni odobrili. Taj posao je uspješno realizovan.

Gregović je naglasio da ono što je sigurno je da ovaj projekat neće imati nikakve vizuelne sličnosti sa onim iz 2015. godine, te da će pred kraj izrade dokumentacije sve biti sve pod nadzorom struke.

Budva ukrašavanje bedema
Budva bedemi

Podsjećamo, tadašnja iluminacija je zbog forme svijetlećih elemenata, nosila simboličan naziv DNK. Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na metalnim držačima dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

To je izazvalo revolt Starograđana, pa su podnijeli i krivičnu prijavu protiv nadležnih u opšinskom Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, koji je realizovao projekat.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara tada donosi rješenje o uklanjanju u iluminacije jer prethodno nijesu izdati konzervatostki uslovi.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije