16 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi među najtransparentnijim u Crnoj Gori

Opština Herceg Novi

Prema posljednjem istraživanju NVO Aktivna zona, Opština Herceg Novi je na trećem mjestu u okviru Indeksa otvorenosti i transparentnosti crnogorskih opština za 2022. godinu.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave u cilju isticanja dobre prakse i doprinosa ukupnoj promociji dobrog upravljanja i transparentnosti lokalnih samouprava.

Od mogućih 100 poena, prosječna ocjena transparentnosti crnogorskih opština za 2022. godinu iznosi 53 poena, prema podacima koje je prikupila Aktivna zona. Tri najbolje rangirane opštine su Plužine (80 poena), Bar (78 poena) i Herceg Novi (69 poena).

Herceg Novi se izdvaja najboljom ocjenom u kategoriji Opštih informacija gdje ima 23 od 24 poena, kao i u segmentu koji analizira rad Skupštine opštine gdje se ističe rezultatom iznad prosjeka sa 14 bodova. Lokalnim samoupravama su sugerisane preporuke kako da unaprijede transparentnost i budu dostupnije građanima i organizacijama.

Posebno priznanje za izuzetnu lokalnu demokratiju Opštini Herceg Novi će biti dodijeljeno na prvom Festivalu lokalne demokratije 28. marta u Podgorici.

Projekat „Partnerstvo za lokalnu demokratiju“, koji realizuje NVO Aktivna zona je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža.

Najčitanije