16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština izgubila još jedan spor, njemačkoj kompaniji plaćaju 600.000 eura odštete

Tivat -foto A. Marković

Opština Tivat za kapitalne investicije u 2020. opredijelila je iznos od 12,92 miliona eura, što je 54,85%  ukupnog budžeta kokalne uprave za narednu godinu, planiranog na iznos od 23.556.400 eura. Stoji to u Nacrtu budžeta Oppštine za 2020. o kojem  je u Tivtu u toku javna rasprava.

Najviše novca iz kapitalnog budđeta – 4 miliona eura, dogodine će se utrošiti na gradnju bulevara kroz Tivat od čega će pola miliona eura koštati izgradnja kružnih tokova na trasi postojće Jadranske magistrele, a 3,5 miliona izgradnja dodatne dvije trake na dionicama koje povezuju nova tri kružna toka. Izgradnja nove MR 2 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima koštaće 1,3 miliona eura, a druga faza izgradnje lungo mare šetališta na Belanima 400 hiljada eura. Iako su tivatski opšpinari u proteklom peruiodu obećavali nastavak izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima kako bi se riješio tamo veoma izražen problem sa uzurpacijom obale i nelegalnom praktičnom privatizacijom plaža u tom dijelu opštine, tog projekta nema u kapitalnom budžetu za 2020. Planirano je da se dogodine iz kapitalnog budžeta utroši samo 200.000 eura koliko Opština treba da uplati kompaniji „Artek“ koja je u Krašićima nedavno završila prvu fazu novog obalnog šetališta u dušini od tek oko 400 metara.        Inače, iz kapitalnog budžeta za 2020. platiće se ukupno 1.690.000 eura izdataka za infrastrukturu po projektima koji su ugovoreni u ovoj godini, ali neće biti realizoani do kraja decembra 2019.

Za ekspropijaciju privatne imovine, dogodine će iz kapitalnog budžeta biti izdvojeno 3 miliona eura, dok je za početak rekonstrukcije dotrajalog objekta Sportskog centra „Župa“ planirano milion eura.

Administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) za narednu godinu tokom koje će se u Tivtu održati redovni lokalni izbori, planira da utroši pola miliona eura na poziciji koja je u kapitalnom budžetu imenovana kao „Naselje 7.jul – I faza“, a podrazumijeva gradnju stanova na opštinskom zemljištu i optinskim novcem za romsko-egipćansko-aškalijsku populaciju koja sada živi u tom improvizovanom nasleju baraka u mjestu Župa, kod Autobuske stanice u Tivtu. U ovaj projekat stambenog zbrinjavanja stanovnika „7.jula“ koji je na izborima veliki rezervoar glasova za DPS, lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu ulazi u izbornoj godini kada će se održati kao loalnim, tako i parlamentarni izbori. To se čini u situaciji kada niko od nadležnih nema precizne podatke koliko uopšte ljudi živi u improvizovanim barakama „7.jula“, odakle su oni i kada ovdje došli, te ko od njih uopšte ima crnogorske papire i legalan boravak u državi.

Opština će tokom naredne godine za projekte unapređenja lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture sa njemačkom KfW bankom, uložiti 411 hiljada eura. Nacrt kapitalnog budžeta otkriva i činjenicu da je tivatska lokalna uprava kao investitor koji nije bio zadovoljan kvalitetom i dinamikom radova na izgradnji druge faze vodovod-kanalizacione infrastrukture u Tivtu koju je prije nekoiko godina realizovala njemačka kompanija „Ludwig Pfeiffer“, izgubila spor sa tom firmom na arbitraži i dogodine će „Ludwig Pfeifferu“ sa kamatama, morati isplatiti odštetu od 600.000 eura.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije