16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor: Više puta smo upozoravali nadležne preko inspekcijskih organa na opasnost koja prijeti…

Foto Radio Kotor

Opština Kotor poziva sve nadležne organe da se pokrenu postupci u okviru inspekcijskih službi i tužilaštva i da se utvrdi odgovornost za urušavanje dvije porodične kuće u Novom naselju. Opština Kotor će do rješavanja situacije obezbijediti adekvatan smještaj za porodice čije su kuće ugrožene, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Zahtjevamo da se hitno utvrdi odgovornost svih činilaca u ovom postupku, od projektanata, revidenata, arhitekti, investitora, izvođača, nadležnih organa i ostalih.

Kako Opština Kotor nema apsolutno nikakvu nadležnost više puta smo upozoravali nadležne preko inspekcijskih organa na opasnost koja prijeti na terenu. Kako je nadležni inspektor uporno tvrdio da ne postoji opasnost po okolinu, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić je sa situacijom upoznao Vladu Crne Gore i nadležnu ministarku, koji su odmah uputili novi inspekcijski nadzor koji je naložio da se teren obezbijedi, te je tokom radova na obezbjeđenju terena došlo do klizanja terena. Ponavljamo da ćemo insistirati i istrajati da se svi odgovorni kazne, a da se oštećenim porodicama nadoknadi šteta.

Radi potpunog informisanja javnosti, dostavljamo punu hronologiju događaja. Služba za inspekcijske poslove Opštine Kotor je 22. novembra prošle godine izašla na lice mjesta i konstatovala činjenično stanje, te s obzirom na to da se radi o izgradnji stambenog objekta, spisi predmeta sa zahtjevom za inspekcijskom kontrolom su proslijeđeni stvarno nadležnom organu – Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma  na dalju nadležnost i postupanje.

Imajući u vidu zabrinutost građana, komunalni inspektor je dana 24. novembra prošle godine uputio urgenciju za postupanje Urbanističko – građevinskoj inspekciji.

Shodno prijavama Opštini Kotor, dana 08. decembra 2022. godine ponovo smo obavijestili  Urbanističko građevinsku inspekciju o situaciji i proslijedili fotografije sa lica mjesta.

Dana 13. februara ove godine Služba za inspekcijske poslove je obavijestila postupajućeg inspektora o dešavanjima na licu mjesta kao i resorno Ministarstvo o dešavanjima vezanim za predmetnu parcelu.

Na urgenciju predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, 20. marta ove godine su predmetne parcele na kojima se vrši izgradnja stambenog objekta obišli glavni građevinski inspektor i službenici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U cilju preventivnog postupanja, radi kontrole komunalnih objekata (vodovodnog cjevovoda) službenici Komunalne policije i Službe za inspekcijske poslove su skoro svakodnevno obilazili predmetnu parcelu, a predsjednik Jokić je u više navrata o ovoj situaciji obavijestio Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije