23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat i Morsko dobro upravljaće Pinima, Ponta Seljanova biće javno kupalište

Sa sastanka

Tivatskom gradskom rivom, odnosno javnim pristaništem Pine gazduju Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Ponta Seljanovo je u režimu javnog korišćenja, dostupna svim građanima i posjetiocima, a nakon izrade glavnog projekta, Opština Tivat i JP Morsko dobro će izgraditi moderno javno šetalište.

To je saopšteno danas nakon sastanka predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca (DPS) sa Predragom Jelušićem (DPS), direktorom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMDCG).

„Na sastanku je istaknuta važnost nepromijenjenog režima upravljanja lučicom Kalimanj, u kojoj će i dalje biti najmanje 85% komunalnih vezova. Podsjećajući da je Opština Tivat u posljednje dvije godine investirala u infrastrukturu lučice, predsjednik Kusovac je istakao da je lučica građena sredstvima građana i predstavlja srce Tivta“- saopštili su danas iz lokalne uorave Tivta.

U tom gradu u nedjelju se inače, održavaju lokalni izbori a tivatski DPS u protekle četiri godine nije uspio da u realnost pretvori jedno od svojih ranijih obećanja Tivtćanima – da će gradska riva Pine, lučica Kalimnaj i jedna  od najpopularnijih tivatskih javnih plaža Ponta Seljanova, ostati pod kontrolom grada i dostupne svima, odnosno da se neće izdavati u zakup. Iz Morskog Dobra tada su poručili da shodno zakonu, kao upravljač lukom od lokalnog interesa kalimnaj,  oni moraju raspisati tender za izbor najpovoljnije ponude za njen zakup, gradsku rivu Pine su izdali najpovoljnijem ponuđaču –  jednoj j privatnoj firmi iza koje stoji ruski kapital, a Opština Tivat je prije dvije godine uveliko „šurovala“ sa takođe ruskom firmom „Sa Trade“ koja je na Ponti Seljanova namjeravala da realizuje megalomanski projekat „uređenja kupališta“ i najveću tivatsku javnu plažu pretvori u ekskluzivno kupalište sa plažnim mobilijarom čije bi se korišćenje naplaćivalo. Sva tri ova prijekta izazvala su ogorčenje Tivćana, pa je lokalna DPS-SD-HGI uprava grada morala da se povinuje zahtjevima građana da ta tri velika lokalna resursa, ostanu u rukama i pod kontrolom grada i lokalne zajednice.

Ponta seljanovo zahvat

„Ova tri projekta su najvažnija i prioritet od velikog značaje za građane Tivta. Izuzetno je važno što će koncesioni akt za Kalimanj odrediti paritet komunalnih vezova od najmanje 85 %, što će Ponta Seljanovo biti javno kupalište onako kako je to Opština Tivat zagovarala duži vremenski period i što će riva Pine biti pod upravom Opštine i Morskog dobra. Svi ovi projekti, uz dodatno uređenje Solila, su prva linija Tivta, vidna i očigledna i predstavljaju ogledalo grada“, istakao je juče gradonačelnik Kusovac.

Njegov partijski kolega na čelu JPMD Predrag Jelušić je istakao da „svi projekti imaju javni karakter i tiču se uređenja obalne infrastrukture.“

„Pristaništem Pine upravljaju Morsko dobro i Opština, na bazi prihvatljivoj za sve kako građane tako i subjekte koji u toj zoni obavljaju neke komercijalne aktivnosti.“- istakao je Jelušić.

Ponta Seljanovo

Kako je saopšteno iz Opštine, na sastanku je razmatran projekat izgradnje šetališta Sv. Roko – Lepetane gdje bi trebalo da bude izgrađena pješačka staza u dužini od 2.5 kilometra.

„Prva faza je u planu već sljedeće godine. Razgovarano je o razvoju projekta šetalište Belane kao i o implementaciji 2 i 3 faze projekta šetališta u Krašićima.  Istaknuta je izgradnja centra za posjetioce u Solilima, vrijedna 190 hiljada eura. Projekat, koji se finansira iz IPA fondova u partnerstvu sa BiH i Hrvatskom, trebalo bi da u sezoni 2021. bude u potpunoj funkcijii za ljubitelje prirode i posmatranje ptica.“- naodi se u saopštenju.

Jelušić je naveo da se potisivanje ugoviora o gradnji Centra za posjetioce na Solilima  očekuje u oktobru, a JPMD je uradilo glavni projekat, pribavilo saglasnost Glavnog gradskog arhitekte i dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine Centar za posjetioce imaće vidikovce sa solarnom rasvjetom, drvena odmorišta sa hladovinom, multimedijalnu salu…

„Na sastanku je saopšteno da je zaključen dugoročni ugovor za izgradnju kupališta na lokaciji Belane vrijedan 128.000 eura, kojim se dobija 1.250m2 nove kupališne površine, kao i dugoročni ugovor za izgradnju kupališta na Kalardovu vrijedan 262.500 eura, kojim se dobija 2.000m2 nove plažne površine“- naveli su iz Opštine Tivat.

Izvor:S.L

Najčitanije