16 C
Kotor

Slušaj online radio

Objavljena brošura “Hercegnovske zadužbine”: Sačuvajmo zadužbinare i njihova djela od zaborava

HZ

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi uredio je brošuru “Hercegnovske zadužbine”, koja pruža uvid u istoriju i tradiciju zadužbinarstva u  našem gradu, ali i osnovne podatke o znamenitim ličnostima koje su gradu u naslijeđe ostavile zgradu ili ustanovu.

Iz Sekretarijata napominju da su registar novskih zadužbina sačinili još 2018. godine, a brošura  predstavlja logičan nastavak aktivnosti na upoznavanju građana sa ličnostima koje  u Herceg Novom ostavili neizbrisiv trag.

Kako je istakla sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, jedan od ciljeva ovog informatora  je bio je da se  od zaborava sačuvaju imena novskih zadužbinara. Podjednako važno je bilo ukazati  mlađim naraštajima na pojam, tradiciju i značaj zadužbinarstva te je ova brošura  prevashodno namjenjena njima.

U brošuri  se pominju mnoga značajna imena, kao što su Nikola Musić, koji je svoju kuću ostavio manastiru Savina; pomorski kapetan, brodovlasnik i predsjednik Opštine Herceg Novi Aleksandar Leso Pavković, Aleksandar Duković i njegova kćerka Eliza Lombardić, književni istoričar i upravitelj Srpske pomorske zakladne škole na Srbini Tomo Krstov Popović, načelnik Herceg Novog Mirko Komnenović i njegova supruga Olga, ali i mnogi drugi koji su svom gradu u zaostavštinu ostavili vrijedna materijalna i kultura dobra.

Najčitanije