12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat – na platnom spisku 179 osoba

Opština Tivat – foto Boka News

Na platnom spisku Opštine Tivat na kraju oktobtra prošle godine kada je upravljanje gradom od dotadašnje lolakne vlasti koalicije DPS-SD-HGI, preuzela nova vlast koalicije građanskih listi NP-BF-GB, bilo je čak 206 lica.

U međuvremenu je broju onih koji primaju zarade iz opštinskog budžeta smanjen na njih 179 – pokazuju podaci koje je po zahtjevu za slobodan pristup infornacijama koje je podnijela predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, a toj partiji dostavio Sekretarijat za finanije i lokalne javne prihode Opštine Tivat.

DPS je tražila da joj se dostave kopije izvoda i analitičkih kartica isplata zarada svih zaposlenih, starješina organa, pomoćnika starješina organa i funkcionera Optine Tivat za period od 16.oktobra prošle godine kada je imenovan novi predsjednik Optine Tivat Željo Komnenović (NP) do početka maja ove godine. Inače, ova ista partije dok je vršila vlast u Tivtu, izbjegavala je da ih dostavi novinarima koji su DPS-ovim čelnicima Opštine, podnosili zahtjeve za slobodan pristup istim ovim informacijama.

Podaci koje je sada šefica tivatske DPS Jovanka Laličić bez problema dobila od nove vlasti, pokazuju da je sa 206 zaposlenih koliko ih je bilo na platnom spisku u oktobru 2020. kada je grad još vodio DPS-ov gradonačelnik dr Siniša Kusovac, broj onih koji primaju zarade iz opštinske kase narednih mjeseci konstantno smanjivan i u aprilu ove godine ih je bilo 179. To međutim, nije i pravi odraz redukcije broja zaposlenih i eliminisanja tehnoloških viškova u lokalnoj administraciji koju je proteklih mjeseci sprovela nova tivatsksa vlast jer su NP, BF i GB na raslopaganje na internom tržištu rada poslali ukupno 45 činovnika lokalne uprave. Većini njih će do kraja juna isteći šestomjesečni period u kojem su imali status neraspoređenih, nakon čega će im biti zaključene radne knjižice i oni će sa otpremninom u visini plata za šest mjeseci, i definitivno otići iz Opštine na Bitro rada.

OO DPS Tivat je po Zakono o slobodnom pristupu informacijama od lokalne uprave tražio i dobio i kopije analitičkih kartica sa podacima o utrošku sredstava tekuće budžetske rezerve, odnosno sredstvima potrošenim na reprezentaciju, medijske i promotivne aktivnosti i pomoć instutucijama od 16,.oktobra prošle, do kraja aprila ove godine.

Po tim podacima, ukupno je u prva četiri mjeseca  ove godine iz tekuče budžetske rezerve Opštine Tivat potrošeno 43.515 eura. Od toga je  najviše novca -nešto preko 31 hiljadu eura, Opština potrošila isplaćujući u dva navrata pomoć svom preduzeću Autobuska stanica Tivat kako bi ono moglo isplatiti zarade svojih radnika za decembar prošle i februar ove godine. Praksu pomoći Autobuske stanice za plaćanje njenih radnika, lani je inače, uveo DPS-ov gradonačelnik Kusovac pravdajući se činjenicom da su koronakriza i sa njom prouzrokovane restriktivne mjere u saobraćaju, teško pogodili poslovanje te optinske firme i učinili da ona iz redovnih prihoda ne može podmiriti sve svoje obaveze.

Dvije tranše u ukupnom iznosu nešto manje od 34 hiljade eura Autobuskoj stanici za plate njenih radnika, bile su pojedinačno najveći troškovi iz sredstava tekuće budžetske rezerve za period od 16.oktobra do kraja decembra prošle godine, kada je sa te budžetske stavke potrošeno ukupnio 52.427 eura. Iz tih sredstava Opština je tada pored ostaloga, izdvojila i 10.000 eura za nabavku antigenskih tekstova i ostale nedostajuće medicinske opreme u tivatskom Domu zdravlja.

Za reprezentraciju je od 16.oktobra dio 31.decembra prošle godine Opština Tivat utrošila 1.823 eura, dok u prva tri mjeseca ove godine nije uopšte bilo izdataka za reprezentaciju. U aprilu over godine, za reprezentaciju je potrošeno ukupno 3.332 eura, od čega najviše tokom tadašnjigh službenih posjeta gradskih čelnika i prezentacije turistiičke ponude Tivta u Nišu.

Za medijske i promotiovne aktivnosti od 16.oktobra do kraja prošle godine aktuelna tivatska vlast isplatila je ukupno 14.409 eura, od čega se najviše odnosi na plaćanje faktura ili prinudnu naplatu obaveza po tom osnovu koje joj je neizmirene ostavila Kusovčeva administracija. Za prva četri mjjeseca ove godine po tom osnovu iz budžeta utrošeno ukupno 947 eura, od čega najviše na priomotivni materijal, a 200 eura za sufinasiranje knjige „Kulinarska bajka“  koju su napravili učenici kotorske Gimnaziuje.

Na pomoć institucijama administracija gradonačelnika Komnenovića lani je iz budžeta usmjerila 1.052 eura Osnovnoj školi „Drago Milović“, dok je u prva četiri mjeseca ove godine utrošak po tom osnovu bio ukupno 282 eura koje su uplaćeni OŠP „Drago Milović“ i OŠ „Branko Brinić“.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije