13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat neće produžavati ugovor sa Dux Croatorumom o besplatnom korišćenju Doma kulture

Donja Lastva – foto Roko Stjepčević Boka News

Opština Tivat neće produšavati ugovor o besplatnom korišćenju objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi koji lokalna uprava ima sa NVO Hrvatska krovna udruga Dux Croatorum iz Tivta, pa nakon što on istekne 15.aprila, ta NVO i svi ostali aktuelni korisnici prostora u tom objektu koji je vlasništvo loklalne uprave Tivta, moraju da ga napuste.

Epilog je to vipegodišnje sage u vezi načina (zlo)upotrebe ove imovine Opštine Tivat koju NVO bliska političkoj partiji Hrvatska građanska inicijhativa, besplatno koristi još od 2012. na osnovu ugovora kojeg su tada potpisali bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) i tadašnji predsjednik ove Dux Croatoruma Zvonimir Deković (HGI).

Ugovor je 2017. produžen na još pet godina, pri čemu je za takvu odluku u SO Tivat kao odbornik glasao i aktzuelni predsjendik HGI Adrijan Vuksanović, prethodno ne prijavivši očiti konflikt interesa koji ima u ovoj situaciji kao tadašnji predsjednik NVO Dux Croatoruma kojoj se besplatno ustupa opštinska imovina. U objektu Doma kulture u Donjoj Lastvi smješten je i stranački elektronski medij HGI-ja Dux radio, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) kojeg vodi potpredsjednik HGI Zvonimir Deković, te još nekoliko “udruga sa hrvatskim nacionalnim predznakom“, a koje su sve manje-više pod direktnom kontrolom i uticajem HGI. Iako mu je ugovor  koji je imao sa Opštinom to izričito zabranjivao, “Dux Croatorum” je od ljeta 2013. izdavao dio objekta Doma kulture –njegovu sjevernu fasadu, kompaniji Luštica Development za postavljanje reklame te komapnije, uz naknadu od 3.600 eura godišnje. Na osnovu pisanja “Vijesti” o tome, reagovala je Agencija za spriječavanje korupcije (ASK) koja je oktobra 2018. zvanično kontatovala da je u besplatnom ustupanju Doma kulture ovoj NVO „postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije“, kao i da su “Dux Croatorum“ i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla sa javnom imovinom grada Tivta  stekle protivpravnu imovinsku korist. Prema nalazu ASK, Dux Croatorum je nelegalno izdajući trećim licima besplatno joj na korišćenje ustupljenu imovinu Opštine – objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi, lokalnu upravu Tivta zakinuo za iznos od 14.400 eura, ali taj novac ni do danas ova NVO nije vratila u opštinski budžet.

U međuvremenu je i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom, u postupku inspekcijskog nadzora nad radom Direkcije za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat, u novembru mjesecu 2021. utvrdilo da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum”, nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

“Shodno preporuci Ministarstva finansija, za naredno skupštinsko zasjedanje pripremljena je Odluka o stavljanju van snage pomenute Odluke. Važno je napomenuti da je 2017. godine zaključen ugovor između Opštine Tivat i NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum” u vezi sa korišćenjem predmetnog Doma kulture, sa rokom važenja do 15.aprila 2022. S obzirom na rok važenja ugovora, kao i stav Ministarstva finansija, nadležni organ Opštine Tivat je obavjestio Dux Croatorum da se ugovor neće produžavati, te da su dužni istekom ugovorenog roka objekat osloboditi od lica i stvari i predati ga Opštini”- saopštila je danas Rita Mitrović, direktorica Direkcije za imovinsko-pravbne poslove Opštine Tivat.

To znači da će 15.aprila biti konačno stavljena tačka na višegodišnju (zlo)upotrebu ovog objekta od strane čelnika HGI Adrijana Vuksanovića i Zvonimira Dekovića, te organizacija pod njihovom kontrolom. Oni su u proteklom periodu Dom kulture maltene privatizovali, dajući njegove prostorije u podzakup trećim licima, te pretvorivši ovaj opštinski objekat u svojevrsno stranačko sjedište HGI u kojem su Vuksanović i Dekjović organizovali političke promocije i predizborne skupove svoje partije, kao i susrete čelnika HGI sa članovima zvaničnih stranačkih i državnih delegacija što su posjećivale tu stranku u Tivtu.

HNV Crne Gore sa Dekovićem na čelu, jule je regujući na nalog Opštine da svi aktuelni korisnici tog prostora, nakon 15. aprila napuste objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi, osudio zakav postupak lokane uprave. Nazivajući ovaj postupak ucjenjivačkim, oni su za svije predstojeće iseljenje iz Doma kulture okrivili predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (NP) i predsjednika So Tivat Andriju Petkovića (BF).

“Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Varaju se oni koji misle da će ovakvim ucjenama, i to samo zbog političke pragmatičnosti djelovanja HGI u tivatskoj skupštini, zastrašiti ili uspjeti s ucjenama. Dakle, najgora karakterna osobina je sposobnost ucjenjivanja kada si jači, a mi, shodno tome, dajemo obećanje da ćemo nastaviti sve naše započete aktivnosti”- poručio je Deković.

Aludirajući na činjenicu da se jedino u Tivtu stalno viju hrvatske zastave na javnim objektima koje koristi hrvatska nacionalna manjina, predsjednik HNV je istakao da žali “što dio naših sugrađana želi u javnom prostoru  iskazati i potvrditi svoje europejstvo odobravanjem isticanja hrvatskih simbola, a u stvari priželjkuju da budemo onemogućeni u tome da  djelujemo kao hrvatska zajednica.”

Podsjetio je na istorijat tog objekta, istakavši da su lastovski Dom kulture “sagradili Hrvati 1922. godine kao Hrvatsku čitaonicu i da je Kraljevina Jugoslavija Dom oduzela i preimenovala u Jugoslovenski Dom.” Tvrdi i da je kao jedini od posljedica zemljotresa 1979.godine još neobnovljeni takav javni obvjekat u Tivtu, Dom kulturte u Donjoj Lastvi 2011. obnovila NVO Dux Croatorum  koja u njega “ulaže ogromna sredstva, stavlja ga u funkciju i čini mjestom okupljanja i poprištem   brojnih  kulturnih događanja.”

“Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici, Hrvati se tjeraju iz Doma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili  smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima,  izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd.  Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će , ako  bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o   dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici. Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom”- saopštio je Deković.

Tvrdi da će sa dopisom Opštine da se nakon 15.aprila isele iz Doma, upoznati “sve relevantne institucije u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj, Europskoj Uniji,  kao i sva europska veleposlanstva u Crnoj Gori.”

“Bahatost u pokušaju da se Hrvati u Tivtu javno ponize smo sigurni da neće uspjeti. Ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske općine da se na ideološko- moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod. Jedino sebe smatraju pravom stranom, iako smo svjedoci  nedavne prošlosti u kojoj je biti na pravoj strani zapravo značilo da je  ,,dopušteno ubojstvo protivnika bez suda“- zaključio je Deković.

Regujući na njegove tvrdnje, Direkcija za imovinjsko-pravne poslove Opštine Tivat je istakla da “ne postoji namjera ili skrivena želja Opštine Tivat u vezi sa korišćenjem Doma kulture u Donjoj Lastvi, već je riječ o obavezi koju nameće zakon i zahtijeva Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.”

Odbornik NP u SO Tivat dr Miomir Abović je danas pozvao nadležne u Opštini da pod hitno podmesnu krivičnnu prijavu protiv predsjednika HNV Zvonimira Dekovića.

“Kao domicilni Tivćanin i Hrvat tražim od Opštine Tivat da zbog ovih rečenica napisanih u današnjem saopštenju HNV-a, pod hitno podnese krivičnu prijavu protiv Zvonimira Dekovića. Jer Deković- pokušavajući da po svaku cijenu zaštiti svoj lični interes- na najbrutalniji mogući način širi laži i rasplamsava međunacionalnu mržnju u Tivtu, što potencijalno može imati tragične posljedice”- kazao je Abović.

Izvor:S.L.

Najčitanije