21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dronovi će se uskoro koristiti za dostavu potrepština na brodove u Singapuru

AFP PHOTO F-drones

Novi konzorcij tri tvrtke testirat će uslugu ‘shore-to-ship’ dostave paketa pomoću dronova za brodove usidrene kod Singapura. Riječ je o najnovijem u nizu sličnih projekata u luci, koja je postala odredište za testiranje dronova u pomorstvu.

Singapur ima jedno od najprometnijih sidrišta na svijetu, a upravo ovdje odvijalo se najviše testova korištenja dronova za dostavu paketa s obale do brodova. Prošle godine, lučka uprava Singapura odredila je područje za testiranje bespilotnih letjelica u pomorstvu, a devet tvrtki već je iskoristilo to područje za testiranje svojih inovacija, piše The Maritime Executive.

Najnoviji konzorcij, koji uključuje ST Engineering, Sumitomo Corporation i Skyports, planira testirati ‘shore-to-ship’ dostavu paketa pomoću dronova tijekom probnog programa u trajanju od 9 mjeseci, nakon čega će odlučiti hoće li komercijalizirati uslugu. ST Engineering razvio je prvi dron odobren za operacije ‘izvan linije vidljivosti’ u Singapuru, što će mu omogućiti dronovima dostavljanje paketa na sidrištu van vidokruga obale. Dronovi će moći prenositi pošiljke težine do 10 kilograma.

Iz konzorcija kažu da dronovi mogu značajno ubrzati isporuku paketa s obale na brodove te smanjiti logističke troškove. Dostava pomoću dronova može potencijalno smanjiti troškove do 90 posto, smanjiti sigurnosne rizike i skratiti vrijeme tranzita. Čamcima je obično potrebno oko sat vremena da doplove do plovila u području sidrišta u Singapuru, a dronovi bi mogli istu udaljenost prevaliti za manje od 15 minuta.

Najčitanije