16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivta pravi novu evidenciju opštinske imovine

Opština Tivat – foto Boka News

Administracija tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) pokrenula je izradu nove, digitalne evidencije nepokretnosti u vlasništvu lokalne uprave, a čime će se, kako očekuju, značajno unaprediti gazdovanje opštinskim zemljištem i objektima.

Prethodnih godina, povremeno čak i od strane revizora koji su pregledali završne račune budžeta, bilo je dosta javnih primjedbi da lokalna uprava nije raspolagala sa adekvatnim svim podacima o sopstvenoj pokretnoj i nepokretnoj  imovini. Prema zakonu, Opština je dužna da vodi evidenciju o imovini, a obaveza opštinske Direkcije za imovinu je da podnosi godišnji izvještaj lokalnom parlamnetu o stanju imovine. Takve izvještaje Skupština Opštine Tivat u proteklom periodu za vrijeme vlasti koalicije DPS-SD-HGI, nije nikad razmatrala.

Na pitanje što je aktuelna gradska uporava koju čini koalicija građanskih listi NP-BF-GB od formalnog preuzimanja vlasti sredinom oktobra proše godine do danas uradila na identifikaciji i popisivanju imovine Opštine Tivat – prije svega nekretnina i kada će biti objavljeni pouzdani i kompletni podaci o imovini sa kojom grad raspolaže, iz kabineta gradonačelnika Komnenovića „Vijestima“ je rečeno da se popis imovine “radi svake godine od usvajanja Zakona o državnoj imovini a na obrascima koji su zakonom i Uredbom propisani (tzv. NS1, NS2, PS1 i PS2).”

Krajem 2020. od tadašnje državne Uprave za imovinu, Opštini je dostavljen nalog kojim se traži da se popis imovine vrši na novi način uz primjenu tzv. ARS programa što je i učinjeno. Međutim, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, taj program se pokazao nefunkcionalnim jer ne sadrži bitne podatke o nepokretnostima.

“Pokazalo se da i raniji način popisa nije bio funkcionalan jer su se samo prepisivali podaci iz listova nepokretnosti, pa je bilo nemoguće pratiti promjene na nepokretnostima.”- ističu iz Komnenovićevog kabineta. Stoga je Opština Tivat odlučila da potraži stručno lice, odnosno firmu koja se bavi programiranjem, budući da lokalna administracije ima konkretne zahtjeve u pogledu programa i podataka koje noviu registar opgtinske imovine treba da sadrži.

“Minulih dana, održana je i prezentacija od strane GIS-a u cilju razvoja digitalne platforme opštinskog katastra. Opština Tivat nastavlja raditi na tome da se uspostavi digitalni katastar imovine, jer je on od višestruke koristi za lokalnu administraciju, građane i investitore.”- istakli su iz rukobvodstva lokalne uprave, ali nisu precizioali kada će konačno, Opština dobiti adekvatnu i preciznu evidenciju sopstvene imovine i sa njome u skladu dsa zakonskim obavezama, jednom godišnje, upoznavati odbornike u lokalnom parlamentu.

Izvor:S.L.

Najčitanije