19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen: Dok nije bilo divokoza odmetnuti jarac “vodio glavnu riječ”

Jarac

Pojava divokoza na Orjenu nakon četiri decenije, mnoge je podsjetila na domaćeg jarca koji se prije desetak godina “odmetnu od kuće”  i jedno vrijeme sam i slobodan živio u planini.

Bato Vuković  iz Trebesina -sela u zaleđu Herceg Novog ,  je 2010 godine, vraćajući sa ispaše stado koza, “izgubio”  jarca. U blizini bivšeg motela Borići jarac se izdvojio iz stada i nestao u Ljutom kršu. Vuković je, pošto se jarac nije vraćao, pretpostavio da je uginuo ili da ga je rastrgao vuk, ali su lovci nakon godinu vidjeli odmetnutog jarca , koji je pobjedao od njih

Izbjegavao je  ljude, ali i stada koza i ovaca koje su seljani u ljetnim mjesecima izvodili na pašu u planinu. Uglavnom je živio  na Subri, na Kamenskom  kablu, a onda je u februaru 2017. godine nestao. Da li je njegov biološki sat otkucao potonju uru ili je, kako su se mnogi nadali, otišao u pitomije krajeve nikada nije razjašnjeno.

Jarac

Podsjećamo da domaća koza (Capra hircus) vodi porijeklo od divljih koza. Pripitomljavanje se odvijalo vjerojatno još tokom 11 vijeka prije nove ere, na području Bliskog istoka, po svoj prilici južnog Levanta ili Zagrosa.

Ima i primjera obrnutog procesa. Mornari su na mnogim dijelovima Zemlje  ostavljali žive domaće koze kao zalihu hrane za moguće brodove u prolazu, a one su vremenom podivljale, kao u  Australiji ili  na Galápagosu, gdje su imale  razorni utjecaj na autohtonu floru i faunu.

/S.Kosić/

Foto: članovi PK Subra Branislav Marković i Željko Starčević

Najčitanije