13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nikada ovakve slobode za vjernike

Don Nikola Majić

Sveštenik Kotorske biskupije don Nikola Majić kaže da se na Hrvate u Crnoj Gori ne vrše pritisci i naveo da “ još nikada ovakve slobode za vjernike kao i za župnika nije bilo”.

”Jučer je bio Dan Hrvata u Crnoj Gori. Bilo je sigurno po novinama, na televiziji čestitanja, izjava o položaju Hrvata u Crnoj Gori. Ja kao župnik ne smijem se baviti politikom niti po tom pitanju davati izjave, ali mogu i dužnost mi je dati izjavu o slobodi rimokatolika u glavnom gradu svih Hrvata u Crnoj Gori. To je Donja Lastva. Ja sam svećenik 50 godina i čitavo vrijeme bio sam u Crnoj Gori. Mogu reći da još nikada ovakve slobode za vjernike kao i za župnika nije bilo. Ja bih poželio da ova vlast potraje još 100 godina”, napisao je juče na Fejsbuku don Nikola Majić.

On je župnik u Donjoj Lastvi kod Tivta gdje žive i čelnici Hrvatske građanske inicijative, a župna crkva Svetog Roka u kojoj služi don Majić i župni dom u kome sveštenik živi, nalaze se odmah do zgrade donjolastovskog Doma kulture u kojem je sjedište HNV-a i stranačkog medija HGI-ja, Radio Duxa.

U Tivtu, inače, živi najbrojnija hrvatska zajednica u Crnoj Gori, a najveći broj tivatskih Hrvata je upravo u Donjoj Lastvi.

”Ja sam i kao mladomisnik (župni vikar), naravno i za vrijeme Domovinskog rata imao puno problema, a danas, Bogu hvala, nemam nikakvih. Imam problema sa Hrvatima koji me jure svaki dan da im izdajem krštenice i da im napišem potvrdu da su Hrvati, iako to na Konzulatu ništa ne vrijedi. Problema imam sa održavanjem kulta mrtvih, ali sve to nema veze sa civilnim vlastima”, napisao je don Nikola Majić.

Njemu na ponoćnu svečanu svetu misu – Ponoćku na katolički Božić u crkvu Svetog Roka, već dvije godine zaredom dolaze čelnici lokalne vlasti Tivta u kojoj je na vlasti koalicija građanskih listi NP-BF-GB: predsjednik te Opštine Željko Komnenović (NP) i predsjednik lokalnog parlementa dr Andrija Petković (BF).

Čelnici Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskog nacionalnog vijeća (NHV) prošle godine su se u više navrata žalili zvaničnom Zagrebu na navodno ugrožavanje i pritiske nad Hrvatima u Crnoj Gori.”

Iz HGI-ja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koji su to pritisci, da li oni dolaze od lokalnih vlasti u Tivtu gdje je najbrojnija hrvatska zajednica u Crnoj Gori i sjedište HGI, ili pak od vlasti na državnom nivou Crne Gore. Naveli su da su pitanja neprofesionalna i da ne žele da odgovore.

Bivša predsjednika HGI-a, sada liderka vanparlamentarne Hrvatske reformske stranke Marija Vučinović, kaže da “ne postoji pritisak na Hrvatsku zajednicu od strane sadašnje vlasti ni više ni manje nego što je postojao od kada Hrvati politički djeluju u Crnoj Gori.”

/S.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije