10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lučki radnici u Barceloni odbijaju ukrcavati oružje zbog ubijanja civila u Gazi

Port Barcelona

– Mi, radnici, ne želimo biti sudionici ni odgovorni za ubojstva ni na kojem teritoriju, naveo je sindikat OEPB koji okuplja 1200 radnika.

Sindikat je dodao da ne zna je li u luci uskladišteno oružje, ali dobije li informaciju o tome, neće ga ukrcavati na brodove.

Nekoliko nevladinih organizacija već godinama izvještava o brodovima u čijim kontejnerima se prevozi oružje pa radnici očekuju informacije od njih.

– Nećemo zaustaviti rat, ali uspijemo li svojim primjerom potaknuti i druge luke na ovakav potez, bit ćemo zadovoljni, rekao je glasnogovornik sindikata Sebastian Huguet novinarima.

Po njegovim rijeima, oružje se neće ukrcavati bez obzira kome je namijenjeno i u koji dio svijeta upućeno.je u prvoj polovici 2022. izvezla vojnu opremu vrijednu 1,3 milijarde eura, a isporuke u Izrael iznosile su devet milijuna eura, prema dostupnim službenim podacima.

Španjolska je u prvoj polovici 2022. izvezla vojnu opremu vrijednu 1,3 milijarde eura, a isporuke u Izrael iznosile su devet milijuna eura, prema dostupnim službenim podacima.

Španjolska ne planira izvoziti bilo kakvu smrtonosnu vojnu opremu koja bi se koristila u sukobu između Izraela i Hamasa, izvijestila je prošli tjedan španjolska novinska agencija EFE pozvavši se na neimenovane izvore iz vlade.

Sindikati transportnih radnika u Belgiji u ponedjeljak su pozvali svoje članove da ne ukrcavaju vojnu opremu koja se šalje u Izrael za borbu protiv Hamasa.

Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom tvrde da su djelatnici zračne luke vidjeli pošiljke oružja. “Dok je genocid u Palestini u tijeku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone”, rekli su u zajedničkom saopštenju.

U Sjedinjenim Državama, najvećem opskrbljivaču Izraela oružjem, više od stotinu prosvjednika blokiralo je u ponedjeljak ulaz u luku Tacoma na zapadu zemlje

Vjeruju da je brod, MV Cape Orlando, trebao pokupiti oružje i opremu za isporuku u Izrael. Prosvjednici su svojim automobilima blokirali ulaz u pristanište u pokušaju da spriječe radnike da utovare brod.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije