16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Osniva se druga hrvatska politička stranka u CG – Hrvatski reformisti protiv desničara iz HGI-a

Boka Kotorska panorama – foto S.L

Do kraja mjeca završiće se postupak zvanične registracije nove političke stranke Hrvata u Crnoj Gori koja će izaći na predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori – ekskluzivno saznajemo.

Na taj način će Hrvatska građanska inicijativa (HGI) izgubiti dosadašnji eksluzivitet da sebe već 18 godina,  naziva „jedinim legitimnim“ političkim zastupnikom interesa pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. HGI će u novoj hrvatskoj stranci imati i glavnog rivala za jedan sigurni poslanički mandat koliko je po sistemu tzv. pozitivne diskriminacije opredijeljeno u crnogorskom parlamantu za političkog predstavnika hrvatske nacionalne manjine. S obzirom na malobrojnost hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, za taj mandat važi i najniži cenzus od samo 0,3% izašlih birača, pa će i HGI na čijem je čelu Adrijan Vuksanović i nova  hrvatska stranka imati prvenstveni zadatak da na narednim izborima osvoje više glasova jedna od druge i tako onoga ko u toj borbi izgubi, ostave bez parlamentarnog statusa.

HGI već godinama raspolaže tim jednim „zagarantovanim“ mandatom  u Skupštini Crne Gore do kojeg je na posljednjjim parlamentarnim izborima ta stranka došla svojevrnim izbornim inženjeringom jer joj je DPS svjesno „prenio“ jedan broj svojih glasova, pozvavši svoje simpatizere širom Crne Gore, pogotovo na sjeveru gdje Hrvata gotovo da uopšte nema, da glasaju za HGI – njihovog do sada pouzdanog i vjernog koalicionog partnera. Na taj način je DPS praktično za sebe osigurao još jedan – najjeftiniji mandat u Skupštini Crne Gore koji je u rukama HGI-ja. Ta se odluka iz njihove perspektive, pokazala veoma opravdanom jer upravo zahvajujuči tom „hrvatskom“ mandatu, DPS ima večinu od 41 prema 40 poslanika opozicije. Poslanik HGI Adrijan Vuksanović u protekle skoro četiri godine bezpogovorno je glasao za gotovo sve za DPS bitne predloge Vlade poput novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Zakona o ekspropijaciji, Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te ukidanju naknada majkama sa troje i više djece i slično. Jedini izuzetak gdje Vlada nije dobila podršku poslanika HGI je Zakon o životnom partnerstvu istopolnih osoba, na čemu je Vuksanović demonstrirao desničarske stavove bliske konzervativnim krugovima u katoličkoj crkvi.

„Imajući u vidu ogromno nezadovoljstvo u maloj hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori načinom na koji su do sada na javnoj sceni „zastupan“ njeni interesi, činjenicu da su izbori na pragu i u najmanju ruku diskutabilan legitimitet aktuelnih funjkcoonera HGI da pretenduju da zastupaju čitav hrvatski narod u Crnoj Gori, odlučili smo se na formiranje nove stranke koja će uči u borbu za taj jedan zagarantivani mandat u Skupštini Crne Gore na prestojećim parlamentarnim izborima“- kazao nam je izvor uključen u formiranje nove stranke.

U taj poriekat je, kako saznajemo, uključeno više dosadašnjih istaknutih funkcionera HGI i „lica prepoznatljivih u hrvatskoj zajednici“, kao i osoba koje obavljaju javne finkcije na lokalnom i državnom nivou. Nova stranka o čijem se imenu još nije donijela konačna odluka, ali se špekuliše da će u nazivu biti i riječ „reformska“ što biračima treba da sugeriše njeno opredjeljenje za drastrično drugačijim načinom zastupanja interesa hrvatske manjine i vođenja javne politike u Crnoj Gori od onog kako je to do sada činila HGI, profilisaće se na pozicijama lijevog centra.

„Sa desnicom apsolutno ništa ne želimo da imamo i to je takođe bio jeda od razloga zašto smo se opredijelili na ovaj korak jer su funkcioneri HGI i politika te stranke u posljednjih par godine sve više neskriveno počeli koketirati sa desnicom“- kazao je naš izvor napominjući da će javnost uskoro biti upoznata sa imenima rukovodilaca nove hrvatske partije.

Izvor:S.L

Najčitanije