15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovana “Bokeljska Udruga Muzičara A CAPELLA“

Bokeljska Udruga Muzičara A CAPELLA

“Bokeljska Udruga Muzičara A CAPELLA“ Tivat je  nastala kao  plod  želje nekolicine zaljubljenika u izvorni bokeljski i dalmatinski  melos.  Idejna težnja Udruge jeste oživljavanje i animiranje zaboravljene tradicije iskazane klapskim napjevima Boke i Dalmacije.

Fokus Udruge je prvenstveno  na  a capella pjevanju, potom animaciji javnosti o klapskom a capella pjevanju,  naročito mladih, kazala je za naš portal Snežana Radinović.

Nadalje, želja nam je  umjetnost  a capella pjevanja širimo održavanjem smotri/koncerata , klapa koje će zasigurno obogatiti kulturu Boke i čitavog crnogorskog primorja, a ujedno i obogatiti turistučku ponudu.

Kao osnivači, imamo potrebu da se stari, dobro poznati duh dalmatinskog i bokeljskog covjeka, kroz klapsku a capella pjesmu čuje na ovim prostorima, a iz čega želimo iznjedriti neki vid smotre klapa u Boki Kotorskoj.

Za početak,  svoje  djelovanje želimo usmjeriti na  organizaciju  koncerata I nastupa pojedinih klapa iz Dalmacije, koje su spremne podrzati našu ideju i doprinijeti realizaciji ciljeva Udruženja.

Ideja nam je da  počnemo i sa educiranjem djece, omladine koja imaju afiniteta prema klapskoj pjesmi. Naročito djelovanje Udruge će se ogledati i u podsticanju osnivanja novih muških, ženskih i muško-ženskih klapa, kao i pomoć u radu već postojećih.

Bokeljska Udruga Muzičara A CAPELLA

Udruga planira davati podršku izvođačima ovog žanra, nadasve kroz pružanje stručnih obuka u vidu raznih oblika seminara, treninga i radionica.

Ono što je trenutno aktuelno i na čemu treutno radimo je organizacija koncerta legendarne klape Ošjak sa Korčule ,Klape Kampanel iz Donje Kaštele i  naših  djevojaka iz klape Belezza

Kao potvrdu o nužnosti postojanja našeg Udruženja, nalazimo u djelovanju sličnih organizacija poput  Udruge MKM iz Opatije, koja u svom gradu i okolini djeluje u smjeru baštinjenja klapskog a capella pjevanja te organizuje jubilarni 20. klapski susret “Klape va Mandrace”. Ovim putem vas obavještavamo da ce se tradicionalna manifestacija održati 28.07.2023.godine, a sve zainteresovane klape, koje žele i mogu uzeti učešća, svoju prijavu mogu poslati putem mejla kzu.mkm.opatija@gmail.com ili pozivom na broj +385 91 57 56 508. Vise ovdje

O našim planovima, ostvarenim idejama i poduhvatima svakodnevno se možete informisati ali i susresti sa interesantnim video uradcima kojima su prikazani brojni  klapski nastupi , putem istoimene Facebook grupe 

Osnivači  Udruge su, Čule Vedran –Tivat, Kuzma Novak-Tivat, Čelanović Savo –Tivat, Melita Brkan –Tivat, Tomašić Nikša  -Korčula, Demirović Željko –Trogir, Radinović Snežana –Tivat.

e-mail :   cules@t-com.me

Najčitanije