13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: Zakupci da urede plaže ili raskidamo ugovore

Boka Kotorska – foto Boka News

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović upozorio je sve zakupce kupališta duž crnogorske obale da zaključe anekse ugovora za ovu sezonu, te naznačio da to državno preduzeće neće tolerisati nepoštovanja ugovorenih obaveza.

On je u razgovoru za “Vijesti” ponovio da svako ko poštuje zakone ove države i poštuje ugovorene obaveze, neće imati problema sa Morskim dobrom.

Kupališna sezona zvanično počinje 1. maja, kada sva uređena i izgrađena kupališta obali moraju biti stavljena u funkciju.

”Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je uputilo obavještenje svim korisnicima i zakupcima plaža u zoni morskog dobra, te ih podsjetilo da su bili dužni do 15. aprila da zaključe sve anekse ugovora sa našim preduzećem, kao i da izvrše uplatu po osnovu ugovora o korišćenju. Takođe, kroz obavještenje zakupcima, ali i kroz saopštenja sredstvima javnog informisanja, im je jasno ukazano da se ove godine neće tolerisati nepoštovanje ugovorene obaveze kao i da će svako kršenje ugovorene obaveze prouzrokovati gubljenje referenci za tendere koje ćemo organizovati vjerovatno u oktobru ili čak i raskid ugovora u zavisnosti od težine povrede ugovora”, naglasio je Rađenović.

Upitan da li je kompaniji “Adriatic properties” koja je zakupac plaža u hotelskom kompleksu Sveti Stefan – Miločer upućen dopis da plaže budu pripremljene, Rađenović je kazao da očekuje da će zakupac pripremiti i otvoriti plaže.

”To je i obaveza svih zakupaca, kao i zakupaca na Svetom Stefanu. Takođe, od njih prvo očekujemo da otvore grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer i urede kupališta u skladu sa uslovima o korišćenju plaža. U suprotnom će i za njih važiti isto pravilo kao i za sve druge zakupce u zoni morskog dobra. Dakle, ukoliko ne poštuju ugovorom stečenu obavezu rizikuju raskid ugovora i oduzimanje prava da upravljaju kupalištima. U tom slučaju za ovu sezonu mi u JP “Morsko dobro” bi preuzeli obavezu i organizovali ta kupališta kako bi bila bezbjedna i adekvatno opremljena sa svim potrebnim sadržajima za upotrebu”, naglasio je Rađenović.

Poručio je da je do sada “valjda jasno svima da ko god poštuje zakone Crne Gore, ugovorenu obavezu i na odgovoran način upravlja resursima koji su mu dati na upravljanje nema problem sa Morskim dobrom”.

”Isto tako gdje god imamo nezakonito dodijeljene poslove nad upravljanjem najvrednijim resursima, te neodgovorne investitore ili nesavjesne zakupce koji krše i zakone Crne Gore i ugovore zaključene sa Morskim dobrom, a pomenuću neke poput Luka Budva, Vektra Boka, Pine u Tivtu, Pomorskog saobraćaja, smo bez problema raskidali takve aranžmane i državi vratili na upravljanje dok god se ne steknu zakonski uslovi za raspisivanje novog tendera ili dodjele koncesija nekom ko će biti savjestan i odgovoran prema prostoru, državi i prema građanima”, poručio je Rađenović.

Iz Adriatic properties-a kazali su Vijestima da oni imaju zaključene anekse ugovora za hotelske plaže koji važe do 31. jula, dok za plažu ispod Murve je ugovor važeći do kraja ove godine. Naglasili su da je otvaranje hotelskih plaža je uslovljeno otvaranjem hotela.

/V.L./

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije