10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Oštećeni brod Crnogorske plovidbe popravljaju u Turskoj

DVADESTPRVI MAJ u brodrogradlistu u Jalovoj foto UPC CG

Brod za prevoz rasutog tereta „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora koji je oštećen je u incidentu što se 15. februara desio u bugarskoj luci Burgas, od kraja prošle nedjelje nalazi se na remontu u brodogradilištu Hat San u turskom gradu Jalova.

„Dvadesetprvi maj“ je u to brodogradilite, na obali Mramornog mora jugoistočno od Istanbula, doplovio u petak, nakon što je prethodno iskrcao teret u turkoj luci Terkidag. U Jalovu se uputio jedan od inspektora Tehničkog ispektorata Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore u čiji je Registar brodova upisan teretnjak kotorske kompanije. On će detaljno pregledati brod i odobriti sanaciju oštećenja koje će obaviti tursko brodogradilište prije nego što „Dvadesetprvom maju“ inspketor ponovno ne izda potvrdu o sposobnosti za plovidbu, kako bi se brod vratio u redovnu eksploataciju.

Iz menadžmenta „Crnogorske plovidbe“ nisu odgovorili na mail sa pitanjima o obimu i težini oštećenja koje je zadobio jedan od dva istovjetna bulkcarriera iz njihove flote. Iz te kompanije danas je našem novinaru u telefonskom razgovoru rečeno da je v.d. izvršna diretorka Marija Vukmirović odsutna, pa nismo uspjeli dobiti ni informaciju koliko će vremena trebati za popravak broda i koliko će to koštati. Iako će osiguranje nadoknaditi kotorskom brodaru troškove popravke i određenu simboličnu sumu na ime izgubljenih vozarina, izvjesno je da to neće biti dovoljno da pokrije sav gubitak prouzrokovan ovom havarijom. Naime, dok je u brodogradilištu, „Dvadesetprvi maj“ zvanično je u statusu „off hire“ i njenoj unajmitelj, londonska kompanija „Sea Pioneer“ ne plaća „Crnogorskoj plovidbi“ dnevni zakup tog broda.

DVADESETPRVI MAJ u brodogradilistu u Jalovoj

U „Dvadesetprvi maj“ koji je bio vezan u bugarskoj luci Burgas, prilikom manevrisanja 15. februara udario je bugarski feribot “Drujba“ koji je našem brodu „očešao“ lijevi bok. Prema navodima sajta www.insurancemarinenews.com,   feribot je  pritom „Dvadesetprvom maju“ nanio  oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme. U incidentu  o kome „Crnogorska plovidba“ nije obavijestila našu javnost iako građani Crne Gore plaćaju rate kredita za taj brod, na sreću nije bilo povrijeđenih, a nije došlo ni do zagađenja mora.

Bugarske pomorske vlasti pokrenule su istragu o uzrocima zbog čega je njihov feribot od 14.398 tona deplasmana, dugačak 150 metara, udario u 180 metara dugi crnogorski brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 35.000 tona.

Izvor:S.L

Najčitanije