18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako se mala otočka konoba našla na Michelinovoj listi – vlasnica otkriva kako je izgledao tajni posjet gastro inspektora i kojom spizom su ga …..

Konoba Mate

Među 24 hrvatska restorana uvrštena na proširenu Michelinovu listu, čak su tri iz Korčule, a Konoba Mate iz Pupnata odnedavno se može pohvaliti prestižnom oznakom Bib Gourmand. Michelin, najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost, nedavno je obogatio listu preporučenih restorana u Hrvatskoj. Dosadašnja lista od 31 restorana proširena je s dodatna 24 restorana među kojima su čak tri iz Korčule. Michelinovi su gastro-inspektori tijekom 2017. tajnim obilascima isprobavali menije diljem Hrvatske te su nedavno objavili rezultate : restorani LD Terrace Korčula i Filippi Korčula dobili su preporuku što znači da su na dobrom putu da jednog dana dobiju i prestižnu Michelinovu zvjezdicu, dok je Konoba Mate iz Pupnata, uz još tri restorana iz Krapine, Iloka i Splita, dobila oznaku Bib Gourmand.

„Michelinova Bib Gourmand oznaka je zapravno odlična ocjena za omjer kvalitete i cijene. Dodjeljuje se konobama i restoranima koji nemaju uvjete za Michelinovu zvjezdicu, ne nude komplicirana jela i ne oslanjaju se na estetiku i izgled restorana, već nude vrhunske namirnice te prednjače u jednostavnosti i kvaliteti pripreme. Michelinov inspektor nas je tajno posjetio prošle godine, naručio je raviole i rozatu, a nakon večere nam se predstavio. Bio je više nego zadovoljan“. – prisjetila se Biljana Milina, vlasnica Konobe Mate, obiteljskog restorana u Pupnatu, malom naselju udaljenom 15 kilometara od grada Korčule.

Konoba Mate

Konoba Mate je jedan od najpoznatijih otočnih restorana s gotovo 20 godina staža. Tajna uspjeha je, kaže Biba, u obiteljskim odnosima i savršenom dopunjavanju. Glavna kuharica, odnosno Mama familia kako je od milja nazivaju, je Bibina majka Mirjana koja svih okuplja oko teće kuhajući ukusne pašticade, sve vrste šugova i salsu od pomidora. Bibin otac Matij, odnosno Mate kako ga svi nazivaju, zadužen je za pečenja ali i uzgoj koza i kokoši, dok Bibin brat Matij zaokružuje iskustvo druženja s Konobom Mate u idiličnoj azurnoj uvali Pupnatska luka gdje, osim u kupanju, možete uživati u ponudi urbanog beach bara m.a.t.e. Jedna od najvažnijih karika, ističe Biba, je Matijeva supruga Ana, inače diplomirani agronom, koja, osim što je glavna šefica konobe, brine o ekološkom uzgoju voća i povrća. Biba, svima poznato zaštitno lice konobe, osim po izvrsnom umijeću izrade slastica poznata je i po srdačnom i opuštenom pristupu gostima, a meni restorana će vam ponuditi na tečnom engleskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Michelinova Bib Gourmand oznaka Konobi Mate donijela je veliku medijsku pozornost. Biba navodi kako je njihove stranice na društvenim mrežama u samo nekoliko dana posjetilo i lajkalo jako puno ljudi. Osim toga, Michelinova preporuka je pohvala struke i velika nagrada za požrtvovni dugogodišnji rad koja cijelu ekipu dodatno motivira. Provjereni spoj tradicije i modernog kulinarstva kojeg nudi Konoba Mate ovom se oznakom diže na veću razinu hrvatske gastro scene.

Konoba Mate

„Oznaka nam puno znači i pravi je putokaz da je ono što godinama prezentiramo dobro i kvalitetno. Naša je kuhinja spoj tradicije i moderne tehničke obrade, osim domaće kozletine i janjetine, domaćeg pršuta i kozjeg sira, poznati smo po ručno rađenoj tjestenini kao što su raviole od kozjeg sira u umaku od kadulje ili makaruni s moračom. Prilikom kuhanja koristimo puno domaćeg začinskog bilja poput popunca, morača ili kadulje, a spoj tradicionalnog i modernog najviše se osjeti u mojim slasticama kao npr. praline od aluize ili mousse od bijele čokolade s lovorikom. Ipak, u svemu što radimo težimo jednostavnosti, to je okosnica naše kuhinje“. – objasnila je Biba.

Prošla sezona, kao i za većinu ugostiteljskih objekata na otoku, bila je rekordna i za Konobu Mate, a za nadolazeću očekuju još više gostiju. No, prije prave sezonske navale Biba najavljuje drugo izdanje korčulanskog, proljetnog festivala hrane i vina romantičnog naziva Korčulanske Pjatance.

„Uz Konobu Mate i ovu će godinu na Korčulanskim Pjatancama sudjelovati još 12 renomiranih otočnih restorana. Uz proljetni meni sa sezonskim namirnicama i po pristupačnim cijenama, ove će godine svaki restoran imati i dodatni program. U Konobi Mate gostovat će poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić, a imat ćemo i radionice o samoniklom bilju. Ovogodišnje Pjatance trajat će od 27. travnja do 5. svibnja. Pridružite nam se!“.

/Dora Mikelić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije