4 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Konačno je odato javno priznanje patnji žrtava, na mjestu ratnog zločina koji je učinjen u naše ime…

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Danas je uz dva kordona policije postavljena spomen ploča  u Morinju na mjestu ratnog zločina koji je učinjen u naše ime i konačno je odato javno priznanje patnji žrtava, saopšteno je iz ANIME – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor.

“Godinama održavajući sjećanje na taj zločin tražile smo  od vlasti Opštine Kotor  da uradi taj čin kako bi proces tranzicione pravde za žrtve  bio završen i kako bi građanstvo Kotora moglo da nastavi život u miru i suživotu. Žalimo zbog njihovog izostanka, žalimo što ovo nisu ranije uradili jer njihova inicijativa i prisustvo nije bitno žrtvama nego nama.  Žrtvama je važno da ostane trajno sjećanje, spomen ploča, na njihovu patnju a nama je važno da se skine sramota sa grada Kotora jer je to rađeno u ime njegovih građana”- poručuju iz ANIME.

ANIMA – Pamtimo Logor Morinj – foto Boka News

Ovo što se danas u Morinju desilo, da grupa građana ometa stavljanje spomen  ploče je znak da su nacionalističke snage, snage mržnje,  koje rade protiv zajedničkog života i mira u Boki, jake i nažalost bez svijesti o odgovornosti, poručili su iz ove NVO.

Morinj – protest

“Pozivati se na žrtve iz Crne Gore u ratu sa Hrvatskom u ovom trenutku je neprimjereno, jer je to proces koji treba da završi Hrvatska a ne smije da bude otpor sjećanju i iscjeljenju građana Crne Gore. Nisu žrtve kusur za potkusurivanje i nadgornjavanje već ljudi koji su zbog suludih snova  političkih i državnih vođa mučeni i ubijani od poslušnika i podržavatelja tih vođa i politika. Za nas proces će biti završen kada nalogodavci ovog zločina budu proglašeni odgovornima.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Danas je dobar dan za Kotor.  Danas je dobar  dan za žrtve Logora Morinj. Građanstvo ne smije dozvoliti da to što se tako dugo čekalo sa ovim činom i što se gajilo neprijateljstvo unutar zajednice bude razlog za nastavak nasilja.

Političari zloupotrebljavaju svoju moć, pa i danas, ali nikada više ih ne smijemo slušati u njihovim suludim zahtjevima kojima nas pozicioniraju protiv sugrađana” – kaže se u saopštenju ANIME.

Najčitanije