17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje prve dionice autoputa tokom sezone – U toku završna faza testiranja opreme

Autoput CG – Bar – Boljare

Prva dionica auto-puta Bar-Boljare koja povezuje Smokovac i Mateševo biće otvorena tokom ove ljetnje sezone, najavio je Andrej Mihailović iz kompanije Monteput, dodajući da je u ovom trenutku u završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija.

On je naveo da su postavljeni sistemi urađeni u skladu sa evropskim direktivama i svjetskim normama.

– Vrlo važne instalacije se rade na kraju. Svi smo vrlo nestrpljivi da se autoput otvori, ali ga mi ne smijemo otvoriti dok se svi sistemi ne testiraju i dok ne daju rezultate koji su su zadovoljavajući, a tiču se bezbjednosti – naveo je Mihailović.

Govoreći o autoputu i opremi kojom raspolažu, naveo je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snjegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i ljetnje održavanje. Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

Navedeno će služiti za obezbjeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj dionici koja je izgrađena na zahjtevnom terenu.

– Na 42 km, imamo 16 tunela sa dvije tunelske cijevi, dakle praktično imamo 32 tunela. Najduži od njih ima gotovo tri kilometra – Vjeternik, koji je veoma zahtjevan. Mnogo je zahtjevnih tunela dužine kilometar ili dva, kao i preko 20 mostova na ovom autoputu – istakao je Mihailović.

Sve ovo pokriveno je sa više od 560 kamera koje će pratiti operateri u Komandnom centru.

– Sve kamere koje su u tunelima imaju mogućnost automatske detekcije incidenata. Čim se detektuje neki od incidenata, bilo da je to pogrešan smjer, zaustavljeno vozilo u tunelu, pojava dima ili vatre, ili pojava nekog objekta za koji je neprirodno da se nalazi u tunelu, automatski se to evidentira na kamerama u komandnom centru uz zvučni alarm koji će registrovati dežurni operater u centru. Dakle, ugrađeni su najsavremeniji sistemi – poručuje Mihailović.

On je naveo da su izuzetno zadovoljni svim dosadašnjim radovima i saradnjom sa izvođačima, a u posjete su im dolazile i brojne delegacije, kao i ambasador Kine, budući da je glavni izvođač radova kineska kompanija CRBC. Radove su obilazili i predstavnici Vlade Crne Gore, druge delegacije i zvaničnici, kao i dobavljači.

– Svi oni su stekli generalni utisak da je ovakav objekat jedinstven u regionu, ako ne i šire – zaključio je Mihailović.

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije