3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sedam nestalih – Hrvatski kapetan optužen za ubistvo iz nehaja nakon sudara s ribarskim brodom

Brod – foto Boka News

Filipinske vlasti podignule su optužnicu protiv hrvatskog kapetana i trojice časnika bulk carriera koji se prije četiri dana sudario s tamošnjim ribarskim brodom. Nakon sudara pokrenuta je potraga za sedmero nestalih članova posade ribarskog broda, od kojeg su nakon havarije ostale tek krhotine, piše Pomorac.hr.

Bulk carrier imena Happy Hiro sudario se s ribarskim brodom. Sudar nažalost nije mogao biti izbjegnut, a ribarski brod je pri sudaru potonuo. Od 20 ribara, 13 je spašeno nakon što im je u pomoć pristigao drugi obližnji ribarski brod. Preživjeli su zadobili posjekotine i modrice, a jedna osoba je zadobila i ozljedu glave. Za preostalih sedmero ribara pokrenuta je potraga, piše Fleetmon.

Filipinska obalna straža uz pomoć mornarice pretražila je područje koje se prostire na otprilike 600 četvornih milja, no potragu su ometali nepovoljni vremenski uvjeti. Pronađene su tek krhotine za koje se vjeruje da su s potonulog ribarskog broda. Nažalost, nestalim ribarima nije bilo traga.

Zapovjednik filipinske obalne straže Artemio Abu, izvijestio je kako je optužnica podnesena četiri člana posade. Optužnica je podignuta protiv zapovjednika (A.M.), hrvatskog državljanina, drugog časnika (B.A.), inače rumunjskog državljanina te još dvojice filipinskih časnika. Svi oni optuženi su za “bezobzirnu nepromišljenost koja je rezultirala višestrukim ubojstvima iz nehaja, ozljedama i materijalnom štetom”, piše Safety4Sea.

Obalna straža od suda je zatražila nalog za zadržavanje bulk carriera na neodređeno vrijeme dok je istraga u toku.

Najčitanije