8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren bioskop u Dvorani “Park”: Nastavak stogodišnje bioskopske kulture Herceg Novog

Kino HN

Publika u Herceg Novom opet ima priliku da gleda filmska ostvarenja u bioskopskom ambijentu, a prva takva bila je u četvrtak sa prikazivanjem filma “Cloves&Carnations” (“Karanfilići i karanfili”), turskog reditelja Bekira Bulbula.

Projektom “Digitalizacija bioskopa u Crnoj Gori”, koji su realizovali Ministarstvo kulture i medija, Filmski centar Crne Gore i Opština Herceg Novi, JUK “Herceg fest” opet je u mogućnosti građanima i gostima grada ponuditi bioskopsko prikazivanje filmova, sada uz pomoć digitalizovane tehnologije. Podsjećamo, prošle godine je izveden i projekat uređenja Dvorane “Park” – zamjena stolica, podne obloge i scenskog enterijera, pa posjetioci sada imaju priliku da gledaju filmska ostvarenja u ambijentu vrhunskog kvaliteta kao što bi mogli u mnogo većim gradovima i filmskim centrima.

Sa uvođenjem digitalizovane tehnike Herceg Novi nastavlja sa bioskopskom kulturom koja u našem gradu traje cijeli vijek, a sa zvaničnim otvaranjem i put razvoja umjetnosti i kulture.

„Vraćamo redovan filmski program u život grada, a sa njim i navike i vrijednosti koje će novim generacijama usaditi ljubav prema filmskoj umjetnosti. Upravo ta ljubav učinila je Novi gradom filmskih stvaralaca, jer već decenijama predstavlja motiv za režisere, producente, glumce i glumice koji su stasali u našem gradu, a danas svojim djelima daju razlog za ponos Herceg Novom i Crnoj Gori“, poručio je predsjednik Opštine, Stevan Katić.
Kako je kazao, u svijetu filma vlada sve veće interesovanje za Herceg Novi, njegove predjele i lokacije, a jedan takav je upravo i film „Čekaj me i vratiću se“, čija će premijera u Herceg Novom biti održana narednog ponedjeljka.

Prema riječima Petra Kovačevića iz Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija, otvaranje digitalnog bioskopa u Dvorani „Park“ predstavlja omaž prikazivačkim aktivnostima, koje su početke imale upravo u Herceg Novom.
„Univerzalnost svečanosti okupljanja zajednice, kako bi se gledao film, svojevrsna je svetkovina. Takođe, to predstavlja i vrstu urođenog ritualnog ponašanja, koje će uvijek biti kohezivni faktor društva, jer se zajedno promišlja, čudi i propituje o fenomenima života, koje film tretira, a tiču se svih nas“ poručio je Kovačević.

On je istakao da će Ministarstvo nastaviti da obnavlja i standardizuje bioskopsku mrežu, podstiče razvoj tehničke baze kinematografije, kao i da edukuje i stručno obučava zaposlene u centrima za kulturu, u okviru Strategije nacionalnog programa razvoja kulture od 2023-2027. godine, koja je u pripremi.

Kako je kazala direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, projekat “Digitalizacija bioskopa u Crnoj Gori” započet je 2019. godine kroz zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra Crne Gore, lokalnih samouprava i centara za kulturu, kao jedan od prioriteta u petogodišnjem planu nacionalnog programa za razvoj kinematografije u periodu od 2018. do 2023. godine.

Kino HN

“Večeras kada smo se okupili da proslavimo ponovni početak prikazivanja filmova u Dvorani “Park” možemo slobodno reći da u proteklih ni malo lakih 5 godina smo zajedničkim pregalaštvom bili odgovrni kao javne institucije kulture na svim nivoima i održali kontinuitet u realizaciji projekata digitalizacije sala u centrima za kulturu širom zemlje. Uspjeli smo da pokrenemo prikazivačku djelatnost od krajnjeg sjevera zemlje do primorskih gradova”, naglasila je Božović i dodala da je Filmski centar, u cilju podrške razvoju i povećanju gledanosti domaćih i evropskih filmova u bioskopima, a u okviru osnivanja mreže filmskih prikazivača, izradio devet programa za razvoj deficitarnog kadra u oblasti kinematografije. Jedan od njih je i program za kinooperatere koji je u fazi implementacije.

Prvom prikazivanju filma sinoć su prisustvovali i Konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, predsjednik Skupštine opštine Berane, Novica Obradović, direktor Turske radio televizije (TRT) Faruk Guven, direktorica festivala TRT, Ezra Demirkiran, te predstavnici više javnih ustanova kulture u Crnoj Gori.

Bioskopski repertoar do 13. aprila:
Subota 08.04. 18:30 – Baš super
Subota 08.04. 20:30 – Munje opet
Nedelja 09.04. 18:30 – Banda čupavih repova
Nedelja 09.04. 20:30 – Munje opet
Ponedeljak 10.04. 20:30 – Čekaj me i vratiću se
Utorak 11.04. 20:30 – Indigo Kristal
Srijeda 12.04. 20:30 – Indigo kristal
Četvrtak 13.04. 20:30 – Dungeons & Dragons
Cijena ulaznica: animirani filmovi 3€, igrani filmovi 4€

Najčitanije