23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren granični prelaz Ranče između Crne Gore i Srbije

GP Ranče – foto Vlada CG

Granični prelaz Ranče za međunarodni drumski putnički i robni saobraćaj između Crne Gore i Srbije na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje juče je i zvanično otvoren.

Ovaj projekat će, kako je kazao ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, doprinijeti jednostavnijem prelaženju državne granice, efikasnosti rada granične policije i kvalitetnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala.

– Na ovaj način pokazujemo da dajemo doprinos težnjama da naše granice učinimo sigurnim, u skladu sa standardima Evropske unije i Šengena. Uz veliku zahvalnost našim evropskim partnerima, koji su omogućili realizaciju projekta želim da naglasim da će otvaranje novog graničnog prelaza dodatno doprinijeti smanjenju vremena zadržavanja i ubrzanju procedura vršenja granične kontrole, čime će se pozitivno uticati kako na bezbjednost tako i na razvoj turizma – poručio je Adžić.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom, kazao je da je EU doprinijela rekonstruciji ovog graničnog prelaza sa 2, 5 mil EUR, te da ovaj projekat predstavlja konkretan primjer kako fondovi EU pomažu Crnoj Gori u modernizaciji, a u korist građana.

– Unapređenje granične infrastrukture dio je napora EU da podrži Crnu Goru u težnjama na poboljšanju nadzora granice i otkrivanju i sprečavanju kriminala. Crna Gora je važan partner u rješavanju migracionih izazova, te može računati na dalju podršku Evropske unije na planu upravljanja migracijom i granicama – naveo je Ingve Engstrom.

Najčitanije