21 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Mediteranski vrt

Otvoren Mediteranski vrt

Na podgoričkom brdu Gorica je danas svečano otvoren Mediteranski vrt, u kome trenutno ima 700 sadnica i prva zelena učionica u Podgorici.

U vrtu se nalaze sadnice pelima, smilja, matičnjaka i samoniklih ciklama i orhideja.

“Ono što je Goricu učinilo posebnom jesu visoki borovi i divno očuvana šuma hrasta Trojanca i hrasta Medunca. Nakon velikog požara 2012. godine, susreli smo se sa jednim novim licem koje smo željeli da zamijenimo onim starim, da vratimo stari izgled Gorice” rekla je docent Dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu iz NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode.

Otvoren Mediteranski vrt

Od 460 registrovanih biljnih vrsta na Gorici, oko 50 ima status endema ili relikta. Pošumljavanje Gorice prije pola vijeka vršilo se uglavnom neautohtonim biljnim vrstama, koje su postale dominantne, dok su autohtone vrste opstale samo u fragmentima, pa je njihovo očuvanje i kontinuirani, planski uzgoj, prepoznato kao jedan od specifičnih ciljeva projekta.

Otvoren Mediteranski vrt

Vrt obuhvata prostor površine 2000 m2, na mjestu spajanja dva masiva, a obuhvata i prostoriju u podnožju pješačkog mosta. Cilj projekta je doprinos promociji biologije i bioloških istraživanja, kroz revitalizaciju biološki pasivnog prostora, odnosno kreiranje skladne prirodne cjeline koja će služiti u edukativne svrhe, prvenstveno predškolskoj, učeničkoj i studentskoj populaciji.

Projekt je nastao u saradnji Glavnog grada i NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode.

Najčitanije