23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Iznadprosječno toplo do kraja oktobra? Blocking anticiklona podržavat će stabilno vrijeme

Boka kotorska – foto Miro Marušić

Kada anticiklona duže vrijeme zastane nad nekim područjem, kao što će to biti idućih dana, tada tu situaciju nazivamo blocking situacijom. Dugotrajno zadržavanje anticiklone blokira pristup ciklonama koje će tada zaobilaziti to područje. Idućih dana snažna anticiklona sa središtem iznad istočne Evrope podržavat će stabilno vrijeme nad većem dijelom kontinenta, piše portal neverin.hr.

Iako je jesen često označena kao oblačan i kišoviti period, blocking anticiklone ipak nisu tako rijetka pojava. Sličan primjer imali smo i prošle godine.

Tek bi iduće sedmice, za više od 7 dana, premještanje anticiklone dalje prema istoku moglo našem području otvoriti prostor vlažnijem zraku s oceana, ali i dalje uz iznadprosječno toplo vrijeme.

Iako anticiklone donose stabilno vrijeme, to ne mora uvijek označavati sunčano i suho vrijeme. Osobito ne u jesenjim i zimskim mjesecima kada zbog smanjenje sunčeve aktivnosti i duljih noći dolazi do nastanka magle i niske naoblake, koji u nizinama, ali i ponekad na Jadranu može donijeti tmurno i maglovito vrijeme uz rosu.

Mjesečna prognoza ECMWF-a

week2

Nova mjesečna prognoza ECMWF modela, u skladu s opisanom sinoptičkom situacijom, u većem dijelu Evrope očekuje pozitivno odstupanje temperature vazduha od prosjeka. Drugim riječima, u narednih nekoliko sedmica naši krajevi mogu očekivati toplije vrijeme od prosjeka, dok će se niže temperature od prosjeka zadržavati na jugozapadu kontinenta i prema oceanu.

Mjesečna prognoza ECMWF-a u naredne dvije sedmice očekuje prevladavajuće sušno vrijeme, dok bi prema kraju mjeseca ipak veća količina vlažnog vazduha došla na naše područje, donijevši kišu prvenstveno Jadranu.

Najčitanije