8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren nautički sajam 23. Biograd Boat Show

Biograd Boat Show

Nautički sajam 23. Biograd Boat Show, s popratnom izložbom plovila i opreme otvoren je u srijedu u Marini Kornati, u sklopu kojeg će se do 24. oktobra održati niz stručnih skupova te premijerno predstaviti 24 plovila.

Jedan od vodećih nautičkih sajmova u zemlji održava se u organizaciji i uz domaćinstvo tvrtke Ilirija te pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK), s kojom će se u suradnji 21. i 22. oktobra na sajmu održati i izložba “Croatia Charter Expo” te 5. HGK Dani nautike, sa sjednicama svih nautičkih udruženja HGK, izvijestili su iz HGK.

Sajam je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koja je istaknula kako su brojke sajma i nautike općenito impresivne.

“Ovo je jedinstven sajam koji ima veliki doprinos za hrvatsko gospodarstvo. Izazove ste pretvorili u prilike i okupili bogatu flotu, a nadam se da ćete ovakvim tempom nastaviti i ubuduće razvijati turizam u ovom kraju”, kazala je ministrica.

Predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju je naglasio da se nautika u pandemiji pokazala ‘najžilavijim’ dijelom iznimno pogođenog sektora turizma te da to pokazuju i brojke. “Od početka godine do kraja rujna u nautičkom čarteru ostvareno je više od 400 tisuća dolazaka i oko 2,8 milijuna noćenja turista, što je 80 posto bolji rezultat nego u istom razdoblju 2020. Još su bolji rezultati posezone, jer je samo u rujnu u Hrvatskoj boravilo oko 90 tisuća nautičara, ostvarivši 656 tisuća noćenja, što je čak i više nego rekordne 2019.”,  istaknuo je Burilović.

Predsjednik Uprave Ilirije te organizator i domaćin sajma Goran Ražnjević ocijenio je da je Biograd Boat Show prepoznat kao središnje mjesto okupljanja svih ključnih segmenata hrvatske nautičke industrije, koja je i u izrazito otežanim uvjetima poslovanja ostvarila izuzetne turističke rezultate.

“Danas Biograd Boat Show zapravo sjedinjuje četiri sajma – izlagački sajam brodova i opreme, kongresni, charter i B2B sajam – što dovoljno govori o njegovoj tradiciji, snazi, prepoznatljivosti i konkurentnosti”, poručio je Ražnjević, iznoseći i da na sajmu nema nijednog slobodnog izložbenog mjesta, kao i da među stotinama izloženih plovila ima i onih vrijednih i po nekoliko milijuna eura.

Biograd Boat Show

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić istaknuo je da se zahvaljujući cijelom turističkom sektoru i odlukama Vlade danas može razgovarati o tome da je Hrvatska i ove godine turistička pobjednica na Mediteranu, ali i da je to i obveza da se već sad promišlja o idućoj sezoni koju s pravom možemo dočekati u optimističnoj atmosferi.

“Mi ćemo sve svoje snage usmjeriti u to da ostanemo sigurna, kvalitetna i održiva destinacija”, poručio je Staničić.

Iz HGK napominju i da je glavna tema na HGK Danima nautike, koji i ove godine okupljaju sve relevantne stručnjake iz nautičke branše, Nacionalni plan za oporavak i otpornost (NPOO), kao prilika za rast i razvoj nautičkog turizma Hrvatske. Po riječima glavnog ekonomista HGK Zvonimira Savića, NPOO usmjerava više od 900 milijuna kuna u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti te gotovo 1,3 milijarde kuna na jačanje održivosti i poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u turizmu.

“U tome su predviđene investicije vezane i za nautički turizam i njima će se poticati ulaganja u zbrinjavanje otpada i otpadnih voda u lukama nautičkog turizma, desalinizatore, pročiščivače vode, sustave napajanja, eko rasvjetu marina, digitalne bove i slično. Navedene investicije doprinose očuvanju bioraznolikosti, a time i provedbi Europskog zelenog plana“, istaknuo je Savić.

I predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak također smatra da će nautika, djelatnost marina i charter biti posebna vrsta turizma, koja se oslanja na primjenu najviših ekoloških standarda.

“Kvalitetno povlačenje i realizacija sredstava iz NPOO-a ovisit će o takvoj viziji i dugoročnom promišljanju managementa svih naših članica. Za kvalitetan razvoj naše djelatnost u budućnosti ipak je najpotrebnije donijeti ključne zakonske pretpostavke, za što nisu potrebna nikakva financijska sredstva, već kvalitetan dijalog i sugovornici koji se razumiju i imaju volju osigurati stabilnu budućnost nautičkog turizma RH u narednim desetljećima”, poručio je Lisjak.

Predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK Paško Klisović očekuje, pak, da se prepozna nužnost potpore tom sektoru kroz programe odobravanja bespovratnih sredstava kojim bi se potaknule nove investicije nakon značajnog pada poslovanja u 2020. uzrokovanog koronom, te da se kroz programe dugoročnog financiranja uz povoljne kamatne stope (do 1,5 posto) omogući obnova charter flote i stabilizacija poslovanja u nadolazećem razdoblju.

Najčitanije