9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren novi plato i javna garaža ispred zgrade Opštine Herceg Novi

Svečano otvaranje novog trga i javne garaže ispred zgrade Opštine Herceg Novi

Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić svečano je otvorio novi plato i javnu garažu ispred zgrade Opštine koji se prostiru na više od 6700 metara kvadratnih. Javna garaža je, umjesto prvobitno planiranih 125, dobila 180 parking mjesta, uz osam rezervisanih za lica sa invaliditetom.

Vrijednost izgradnje ovog velelepnog objekta započetog u martu 2020. godine koštala je građane Herceg Novog 3,9 miliona eura, a dobijen je jedan izuzetno reprezentativan objekat koji ne narušava urbanističku cijelinu i u mnogome doprinosi kvalitetu života u centru grada.

Sinoćnjoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović,  konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u ambasadi Srbije Mićo Rogović, Vd direktora Uprave javnih radova Boro Lučić, poslanica u Skupštini Tamara Vujović.

Gradonačelnik Katić je kazao da je prostor ispred Opštine Herceg Novi, koji je do prije dvije godine bio nedovoljno iskorišćen i simbolizovao neko drugo, prošlo vrijeme te da je konačno postao funkcionalan i dobio moderno ruho, kakvo priliči gradu koji se ubrzano kreće putem razvoja.

“Ovaj objekat, koji je ujedno jedna od najvećih investicija u poslednjih 30 godina finansirana direktno preko budžeta Opštine, simboliše ambiciju i težnju da podignemo standard i kvalitet života u Herceg Novom. On predstavlja profesionalizam i uspjeh, ali i hrabrost. U ekonomski najtežem periodu 21. vijeka, ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom svijetu, učinili smo gotovo nemoguće – nismo zapostavili potrebe građana i gostiju Herceg Novog, niti zanemarili težnju za opštim napretkom i boljitkom.

Pokazali smo da uz stručnost i posvećenost zajedno možemo realizovati projekte od višedecenijskog značaja,u korist svih vas koji živite ovdje ili posjećujete Herceg Novi, a u čijim će benefitima uživati mnoge generacije za nama”, kazao je on.

Istakao je da će javna garaža biće od koristi svima – olakšaće pristup i boravak u centru grada, bilo da ste mještanin ili posjetilac Herceg Novog. U velikoj mjeri biće rasterećen mirujući saobraćaj, vrijeme traženja parkinga biće skraćeno, što će omogućiti veću mobilnost građana – već od sutra.

“Uvjeren sam da će ovaj plato biti mjesto okupljanja, druženja i razmjene iskustava, mjesto na kojem ćemo vidjeti mnoge kulturne programe i događaje od važnosti za grad. Oplemenjena maslinom, magnolijom i mediteranskim borom, kao i raznovrsnim zelenilom, vjerujem da će, kako vrijeme bude prolazilo, estetska vrijednost ove lokacije rasti, a mi biti svjedoci stvaranja nove vizure centra grada. Na ovom platou nastaće neke od najljepših uspomena, sentimentalno i vizuelno, kako za vas koji živite ovdje, tako i za sve one koji budu boravili u našem gradu”, poručuje Katić.

Svečano otvaranje novog trga i javne garaže ispred zgrade Opštine Herceg Novi

Zahvalio je glavnom izvođaču radova, kompaniji Briv Construction, koji su, kaže, zajedno sa svim ostalim podizvođačima za realativno kratko vrijeme završili ovaj objekat, i time se pokazali kao izuzetno kvalitetni partneri Opštine Herceg Novi.

“Isto tako zahvalnost dugujemo i glavnom projektantu, gospodinu Branislavu Gregoviću koji je uradio ovaj izuzetan projekat, kao i nadzornom organu Institutu za građevinarstvo, na čelu sa našim sugrađaninom prof.dr Duškom Lučićem, koji su ispratili i nadzirali radove od samog početka. Zahvaljujem i svim mojim saradnicima, kao i komunalnim preduzećima, koji su dali svoj puni doprinos u realizaciji ove investicije, a posebno Vladu Velašu i Batu Vidakoviću,koji su dinamiku radova i sve ostale procedure pratili na dnevnom nivou ispred investitora Opštine Herceg Novi. Naglasiću i da ovaj projekat predstavlja početak novog investicionog ciklusa. Želimo da gradimo, stvaramo i omogućimo nove prilike, da pozitivno utičemo na sve sfere života u Herceg Novom – infrastrukturno, kulturno i ekonomski”, ističe Katić.

Herceg Novi, smatra, zaslužuje da postane epicentar progresa cijele zemlje.

“Odlučni smo da realizacijom svakog novog projekta služimo na primjer u zemlji i šire. Na ovome nećemo stati, to je moje lično obećanje svim Novljankama i Novljanima. Drago mi je da se večerašnje svečano otvaranje javne garaže i platoa dešava upravo 13. jula, na Dan državnosti naše zemlje. Koristim priliku da svim građanima Crne Gore, u svoje lično i ime Opštine Herceg Novi, čestitam ovaj praznik, uz želju da slobodu koju danas imamo i osjećamo iskoristimo na najbolji mogući način – da radimo i beskompromisno se borimo za bolje sjutra, da istrajemo u svakom izazovu, i konačno, ostavimo vrijedna djela po kojima će nas pokoljenja pamtiti”, zaključuje on.

Svečano otvaranje novog trga i javne garaže ispred zgrade Opštine Herceg Novi

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je kako ga uvijek raduje kada se presijecaju crvene vrpce naglašavajući da Herceg Novi i cjelokupnu Boku doživljeva kao jedan integralni prostor.

On se nada da će iskustva iz Herceg Novog ubrzo prenijeti u Tivat.

“Ja sam zagovornik zajedničkih infrastrukturnih projekata na nivou Boke.

Sve četiri opštine Boke imaju zajednički problem a to je saobraćajna infrastruktura, tako da smatram da ćemo u narednom periodu morati što prisnije da sarađujemo kako bi sve te probleme zajedno rješavali”, naglašava Komnenović.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović rekao je da je otvaranje javne garaže i platoa velika stvar kako za sugrađane tako i za one koji posjećuju grad.

Posebno je naglasio da Herceg Novi ima veliki problem sa parkiranjem te da će se izgradnjom garaže taj problem u velikoj mjeri riješiti.

Sekretar Sekretarijata za prostorni plan i izgradnju Vladislav Velaš takođe je naglasio da je realizacija ovog projekta bitna stvar, naročito sa aspekta parkiranja.

“Benefite ovog objekta ćemo vrlo brzo svi osjetiti”, poručio je on.

Vd direktora Uprave javnih radova Boro Lučić rekao je da je otvaranje novog platoa i garaže dokaz da može da se uradi nešto da je lijepo a da je ujedno i kapitalno.

“Siguran sam da ovo neće biti jedini projekat koji je uradilo rukovodstvo Opštine a mislim da su i investitori počeli da prepoznaju Herceg Novi kao grad u koji treba da se ulaže”, istakao je on.

Najčitanije