25 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren obnovljeni dubrovački Akvarij

Otvoren obnovljeni dubrovački Akvarij – foto Hina

Dubrovački Akvarij u Tvrđavi Svetog Ivana ponovno je u četvrtak otvoren nakon osamnaest mjeseci obnove kroz evropski projekt novog turističkog proizvoda, tzv. plave propusnice koji još čine i Stari most u Mostaru, rijeka Neretva, park prirode Hutovo Blato te akvarij Boka u Kotoru.

Nenad Antolović, direktor Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, pojasnio je da su obnovljena tri velika bazena koji su ranije bili ukopani. “Sad smo ih podigli do 2,5 metara visine. Također, sve smo organizirali kako bi naglasili ekološke teme kroz edukaciju djece”, rekao je.

Naglasio je da će Akvarij biti dio nove prekogranične turističke ponude “plave propusnice” koja će u jednu tematsku rutu povezati pet lokaliteta u regiji. “Cjelokupni projekt EXChAngE vrijedan je 1,6 miliona eura. Ukupno je sudjelovalo pet partnera, a naš udio je oko četiri miliona kuna”, naveo je Antolović.

Na otvaranju je predstavljena i monografija povodom 70. obljetnice osnutka Instituta, koji je u Dubrovniku osnovan 1949. godine. Urednik monografije Nenad Jasprica kazao je da su znanstvenici s instituta u monografiji na znanstveno popularan način opisali svoj rad.

Otvoren obnovljeni dubrovački Akvarij – foto Hina

“Monografija se temelji na četiri tačke – što je bila svrha osnivanja Instituta, kakvi su bili počeci, koji su doprinosi Instituta zajednici i svjetskoj znanosti te kakva nam je budućnost”, rekao je Jasprica.

Urednica monografije Mirna Batistić izjavila je kako je ključan položaj Instituta baš u Dubrovniku koji je na ulazu u Jadransko more. Ustvrdila je da klimatske promjene u Jadranu još uvijek nisu dramatične, a Jadran se smatra čistim morem koje je dobar okoliš za organizme.

“U posljednjih trideset godina, koliko pratimo promjenu temperature i slanosti te ulaske organizama u Jadran, zabilježili smo sedamnaest novih vrsta. Nisu napravile štetu. Neke su se prilagodile, a neke uginule zbog neodgovarajućih uvjeta. Uz to, otkrili smo i tri nove vrste od kojih se jedna zove po Lokrumu, a druga po Dubrovniku”, objasnila je Batistić.

Dubrovački Akvarij za javnost će biti otvoren od 1. travnja, svaki dan osim ponedjeljkom od 10 do 16 sati, uz besplatan ulazak za građane Dubrovnika.

Izvor:Hina

Najčitanije