26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sada i Šolc: Putin bez solidne informacije o ratu

Šolc Foto: Michael Kappeler/dpa

Seriji procena da Vladimir Putin dobija filtrirane i iskrivljene podatke o ratu u Ukrajini svoju je sada dodao i nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz). “Ruski predsednik nije dobro obavešten”, rekao je Šolc u jednom podkastu.

“Njegove službe kriju istinu, na primer, koliko je ruskih vojnika poginulo u tom ratu,” rekao je Šolc domaćici podkasta, novinarki Evi Šulc (Schulz).

Šef britanske obaveštajne službe je prethodnog dana ocenio da se Putinovi savetnici plaše da mu kažu istinu, mada su u Kremlju svestan razmera pogrešnih odluka. Još ranije, slični komentari su stigli iz Vašingtona.

Prema tim procenama, Putin sada oseća da ga je ruska vojska negde prevarila i izaziva napetost u njegovom odnosu sa generalima.

Američki izvori navode da je Putin uklonio neke od svojih savetnika i potpuno se izolovao od stvarnih podataka.

“Ima indicija da je otpustio ili poslao u kućni pritvor neke savetnike,” rekao je u četvrtak predsednik Džo Bajden (Joe Biden), doduše uz primedbu da za tvrdnju “nema čvrstih dokaza”.

Šolc je sada naglasio da će Rusija biti najveći gubitnik bez obzira na ishod u Ukrajini.

“Taj rat ne uništava samo Ukrajinu, već i budućnost Rusije.” Bez mirnog rešenja, Rusija gubi šansu za razuman ekonomski razvoj Rusije u narednim decenijama, dodao je kancelar.

Najčitanije