8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 70. Bućarska olimpijada

Bućarska olimpijada 70 godina Tivat

Sinoć je na gradskoj rivi Pine u Tivtu priređen svečani multimedijalni program posvećen bućarskom sportu kao segmentu kulture ovog kraja, a povodom obilježavanja 70 godina Bućarske olimpijade, koja je prvi put u Tivtu održana 1952. godine.

Događaj na Pinama uz nastup tivatske Gradske muzike, svečano je otvorio predsjednik opštine Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, nakon čega je KUD Boka nastupom predstavio igre iz Boke.

Riječi Predraga Matvejevića da na mediteranu duh stari sporije od tijela ima pravi dokaz u ovom fenomenu koji se zove Bućarska olimpijada, istakao je predsjednik Opštine Željko Komnenović.

On je dodao da je 70 godina  kako je Tivat “olimpiski grad”, grad u kojem se svake godine održaava jedinstvena sportska manifestacija “olimpijada u bućanju” koju su prije sedam decenija pokrenuli mještani po uzoru na čuvenu olimpijadu u Helsinkju.

“Tražeći ono što je vrijedno i što predstavlja turistički potencijal ali i grad Tivat, imali smo svo vrijeme ispred nas nešto što predstavlja vrijednost. Ono što je zrno soli koje daje i ukus i miris i boju Tivtu i upravo na tome želimo da gradimo ono što se zove turistički proizvod Tivta. Zbog toga su večeras buće, čuveni medirenski sport koji odražava kulturu i način života tivćana, na Pinama,” kazao je Komnenović.

Borka Mršulja  sekretarka za društvene djelatnosti istakla je da bućarska olimpijada za Tivat i njegove žitelje predstavlja asocijaciju na sportski duh, kulturu življenja jednog vremena, tople ljetnje noći, druženja i prijateljstva.

“Bućarska olimpijada je duh zajedništva. Svi su dobrodošli i domaći i furešti, kako od milošte zovemo turiste.”

Bućarska olimpijada 70 godina Tivat

Od ove godine olimpijada je uvrštena u program kulturnih manifestacija Opštine Tivat sa potencijalom da postane manifestacija od posebnog značaja.

“Namjera nam je da oživimo duh Bućarske olimpijade u punom sjaju i da ga prenesemo kako na nove stanovnike Tivta , tako i na sve posjetioce i goste. Bućarska olimpijada dio je nematerialnog kulturnog nasleđa grada svojevrsni brend koji smo dužni u godinama pred nama da njegujemo”, poručila je Mršulja.

Publici se obratitio i predstavnik OO Bućarske olimpijade Vatroslav Belan, a potom je premijerno   prikazan dokumentarni film hercegnovske rediteljke Jane Radan, pod nazivom “O’ šponde – 70 godina Bućarske olimpijade u Tivtu”. Nakon premijere, program je uljepšao i nastup etno mažoretki Modnog kluba Modest, a zatim je u revijalnom dijelu Bućarski klub Palma iz Donje Lastve, na improvizovanom zogu na gradskoj rivi održaao prezentaciju savremenih bućarskih disciplina.

Dejan Stjepčević iz bućarskog klub Palma pojašnjava da je riječ o takmičenju na kojem pravo učešća imaju ekipe iz Tivta ističući da je ove godine rekordan broj prijavljenih ekipa, njih 63.

„Svaka ekipa ima pet igrača i dva zamjene, dakle sedam što nam govori da će ove godine učešće na olimpijadi uzeti izmeđi 450 i 500 igrača. Igra se po kup sistemu, na ispadanje. Nema puno pravila kao u modernom boćanju pa partije mogu trajati prilično dugo“ pojašnjava Stjepčević.

On naglašava da je za tivćane važnije biti pobjednik ovog takmičenja nego i nacionalnog prvenstva.

Svečani program pripremili su Opština Tivat i Sekretarijat za društvene djelatnosti, u saradnji sa bućarskim klubovima, Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat, Turističkom organizacijom Tivat, Radio Tivtom Muzejom i galerijom, Centrom za kulturu, Foto-kino klubom Mladost, KUD Boka i Modno-plesnim klubom Modest.

Najčitanije