20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Hrvatski školski brod Jadran”

Plenković obišao izložbu š/b Jadran – foto Hina

Izložba “Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.” kojom se obilježava 90 godina od uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka “Jadran” u splitsku luku otvorena je u četvrtak u Hrvatskom saboru, uz poruku da se radi na njegovom povratku iz Tivta u Hrvatsku.

Jedrenjak, barkantina “Jadran” djelo je hrvatske brodograđevne tradicije, a sagrađen je na inicijativu “Jadranske straže” iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti, po nacrtima hrvatskog inženjera Josipa Škarice.

Od 1933. do 1990. brod je bio vezan uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Njime su desetljećima upravljali hrvatski zapovjednici te bili izučavani hrvatski pomorci, priznati i poznati diljem svijeta.

Školski brod Jadran odvezen je 1990. godine iz svoje matične Ratne luke Lora u Splitu u remontnu luku u Tivtu u Crnoj Gori, gdje je protupravno zadržan. Od tada do danas traju napori Hrvatske u povratku školskog broda “Jadran” u njegovu matičnu luku Split.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je, otvarajući izložbu, da Hrvatska zagovara rješavanje tog važnog pitanja kroz bilateralni dijalog, želeći pronaći trajno rješenje za njegov povrat pod hrvatski stijeg i u matičnu luku Lora.

Zahtjevi Hrvatske utemeljeni su, naglasio je, na čvrstom pravnom okviru te su skladu i s Ugovorom o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ (Aneks A).

Hrvatske institucije ostaju odlučne i ustrajne u bilateralnim naporima za povratom tog iznimno vrijednog elementa hrvatske pomorske baštine, naglasio je Jandroković, dodavši da školski brod Jadran pripada Hrvatskoj “i po pravu i po pravdi”.

Andro Krstulović Opara, član Odbora za vanjsku politiku i Organizacijskog odbora projekta Hrvatski školski brod “Jadran” kazao je da je brod Jadran važan simbol hrvatskog pomorskog, ali i kulturnog identiteta i otud su opravdani zahtjevi i traženja i poticanje naše politike i diplomacije da se taj brod konačno vrati u svoju matičnu luku.

Izvor:Hina

Najčitanije