24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Uređenje tvrđava – segment oplemenjivanja Starog grada kao turističke atrakcije

FORTE MARE

Opština Herceg Novi započela je projekte uređenja tvrđava koji, između ostalog, uključuju sanaciju klizišta Kanli kule i postavljanje najsavremenije arhitektonske rasvjete na Forte Mare, kako bi ih učinila atraktivnijim za turiste i time obogatila turističku ponudu grada.

Kako bi povećala broj posjeta tvrđavama, lokalna uprava je u saradnji sa menadžmentom Herceg festa, u tvrđavi Forte Mare otvorila suvenirnicu i donji ulaz, a u toku je projekat arhitektonske rasvjete, kazao je za RTHN predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

– To radi jedna renomirana kompanija, koja se bavi osvjetljavanjem spomenika kulture u svijetu, dakle, riječ je o najkvalitetnijoj rasvjeti, pa će simbol Herceg Novog, tvrđava Forte Mare biti lijepo osvjetljena. Biće primjetna uveče i sa brodova i doći će do izražaja kada pogledate sa bilo kog kraja – navodi on.

Ništa manje pažnje dobiće i uređenje Kanli kule i dijela Starog grada koji joj gravitira, a u toku je sanacija klizišta, kaže Katić.

Herceg Novi / Kanli kula, foto Miloš Samardžić

– Nakon klizišta krenućemo u realizaciju projekta rekonstrukcije same tvrđave, odnosno da se ona što bolje rekonstruiše u skladu sa konzervatorskim uslovima, da se nakon toga srede i one pukotine, ali i da se uredi čitav dio tvrđave koji ide uz stepenište Sima Matavulja prema Potkovičastoj kuli, da se pokosi zelenilo i da se tvrđava, takođe, cijela osvjetli – kazao je Katić.

Na osnovu Plana uređenja zemljišta za 2023. godinu, Opština je otkupila staru kuću Šuberića, naslonjenu na zidine tvrđave, koja će biti srušena. Sa ulaza u tvrđavu, na osnovu projekta i u saradnji sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom, biće uklonjena trafo stanica, kao i visokonaponski kablovi, koji nemaju nikakvu funkciju još od zemljotresa 1979. godine.

Potkovičasta kula – foto RTHN

– Takođe, u pilot projektu osvjetljenja tvrđave Forte Mare planiramo da osvjetlimo i Potkovičastu kulu i na taj način damo dodatni značaj samom centru grada – najavio je on.

Uređenje tvrđava samo je segment oplemenjivanja Starog grada kao turističke atrakcije, u okviru kojeg će biti popločane stepenice Marka Vojnovića, izgrađen panoramski lift i rekonstruisana Njegoševa ulica od zgrade Opštine do nekadašnjeg hotela Rudnik.

U planu je nakon dugo vremena, kako najavljuje Katić, otvaranje za posjete i Potkovičaste kule, gdje su završeni arheološki radovi.

Izvor:RTHN

Najčitanije