17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Milunovića i Lubarde

Đina Lubarda i Ljubo Lubarda

U budvanskoj Modernoj galeriji sinoć je otvorena izložba slika Mila Milunovića (1897–1967) i Petra Lubarde (1907–1974), koja je obilježila proslavu jubileja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića, kao i 110 godina od rođenja Petra Lubarde.

zložba je priređena u okviru ovogodišnjeg jubileja Moderne galerije – 45 godina postojanja i rada. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, iz Narodnog muzeja Crne Gore sa Cetinja.

“Ova izložba, kojom su obuhvačena, uglavnom, djela iz poslijeratnog perioda, kada su Milunović i Lubarda dostigli zenit svog likovnog stavralaštva, i dalekosežno uticali na generacije budućih umjetnika, svjedoćanstvo je jednog od najznačajnijih poglavlja crnogorske i jugoslovenske likovne umjetnosti. Svaki na svoj način, Milunović, principijelan i promišljen analitičar, Lubarda nebouzdan i plahovit u borbi sa svojim unutrašnjim demonima, u skladu sa svojim stvaralačkom vizijom i umjetničkom kredom, sa dubokim razumjevanjem suštine slike iskonski utemeljenoj u prirodi, pomjerili su graniceslikarstva stvorivši umjetničke opuse univerzalnih vrijednosti”, kazala je Ivović.

Na otvaranju izložbe publici su se obratili i Đina Lubarda Lazar, predsjednica Fondacije Petar Lubarda sa Cetinja i umjetnik Ljubo Lubarda u ime porodice.

Posjetioci izlozbe

Takođe u muzičkom dijelu programa, učestvovala je Slađana Babović, prof. klavira iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva. U ime JU Muzeji i galerije Budve prisutne je pozdravila galeristkinja Dragana Ćetković.

Izložba se može pogledati do 19. novembra 2017. godine

Najčitanije