11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kome pripadaju naša pristaništa i lučice

Gradska lučica Kalimanj u Tivtu

„Koncesija za luke od lokalnog zbačaja i objekte obalne infrastrukture i vlasništvo u zoni morskog dobra“ naziv je okruglog stola koga će u četvrtak 2.novembra u Tivtu prirediti JP „Morsko dobro“ iz Budve.

Tematika vlasničko-pravnih odnosa i upravljanja lukama od lokalnog značaja među kojima se nalaze i gradske marine sa komunalnim vezovima kakva je tivatska gradska lučica Kalimanj, odnosno objektima obalne infrastrukture kakve su ponte i mandraći što su ih bokeljske starosjedilačke familije same gradile ispred svojih imanja na obali, izuzetno je politilčki i ekonomski „vruća“, jer mnogi danas u Crnoj Gori pokušavaju da na te vrijedne objekte i lokacije „stave šapu“.

U Tivtu je već pokrenuta i građanska inicijativa protiv namjere „Morskog dobra“ da lučicu Kalimanj stavi na tender i preda je nekome ko će za to platiti najveću koncesionu naknadu. To bi se, kako smatraju pokretači inicijative, pogubno odrazilo na interese Tivćana koji u gradskoj marini što su je sredstvima samodoprinosa prije 30-tak godina podigli sami Tivćani, pod relativno povoljnim finansijkim uslovima, drže oko 340 čamaca i malih brodića za sport i rekreaciju. Sa problemom da na sličan način izgube svoje ponte i mandraće – decenijsjske „izlaze na more“, suočili bi se i neki proslavljeni bokeljski jedriličarski klubovi, kao i preduzetnici koji radi obavljanja registrovane privredne djelatnosti, već decenijama ulažu u izgradnju obalne infrastrukture ispred zemljišnih parcela na obali koje su u njihovom vlasništvu.

O svemu time će se, kako saznajemo, rapravljati naredne nedjelje u Tivtu na cjelodnevnom okruglom stolu koji će okupiti predstavnike „Morskog dobra“ ali i pravnike i stručnjake za regulisanje pravnog statusa mora i obale iz Crne Gore i Hrvatske.

Jedan od starih mandraca u Tivtu

Pored lostaloga, na skupu će ulestvovati dr Branislav Radulović koji će govoriti o upravljanju morskim dobrom, zaštiti javnog interesa, valorizaciji i evidenciji – katastru javnog dobra, dok će dr Gordana Stanković razmotriti pitanje prava na komunalne vezove i problematiku komercijalnih vezova. Dr  Iva Tuhtan-Grgić govoriče o važnosti studije opravdanosti davanja koncesije i kriterijumima za izbor koncesionara, dok će dr Andriana Vicenca-Padovan izlagati na temu ovlašćenja organa koji upravljaju lukama.

Izvor:S.L

Najčitanije