18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Tradicionalno privređivanje i robolov na Skadarskom jezeru“

Skadarsko jezero – Skadarski čun

U Centru za posjetioce Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero na Virpazaru danas je otvorena izložbena postavka „Tradicionalno privređivanje i robolov na Skadarskom jezeru“, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Direktorica NPCG, Jelena Kljajević, kazala da je novom izložbenom postavkom oplemenjen prostor Centra za posjetioce na Virpazaru koji na taj način dobija dodatnu vrijednost.

“Svi posjetioci biće u prilici da saznaju više, ne samo o tradicionalnom načinu privređivanja i ribolova na Jezeru kao značajnom segmentu kulturne i istorijske prošlosti ovog područja, već da steknu autentičnu i živopisnu sliku o tome kako se nekada ovdje živjelo”, dodala je Kljajević.

Iz NPCG su kazali da postavka eksponata dijela kulturnog nasljeđa Skadarskog jezera ima višestruki značaj ne samo u očuvanju tradicije i kulture tih prostora, već doprinosi i unapređenju turističke ponude Nacionalnog parka, Opštine Bar i Virpazara kao naselja koje je od nedavno proglašeno kulturnim dobrom.

Kljajević je podsjetila i na dobre rezultate turističke sezone.

Ona je kazala da je nesporna činjenica da svojim prirodnim i kulturnim nasljeđem i raznovrsnom turističkom ponudom zasnovanom na prirodi, zaštićena prirodna područja Crne Gore privlače sve veći broj domaćih i inostranih posjetilaca.

“Tokom turističke sezone, svih pet nacionalnih parkova, na ukupnom nivou, posjetilo je oko 68 odsto, u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U zajedničkom djelovanju svih nadležnih subjekata na polju unapređivanja, diversifikacije i promocije turističke ponude, očekujemo bolju posjetu u narednom periodu“, navela je Kljajević.

Sa otvaranja izložbe

Kljajević je istakla da NPCG zaslužuju snažniju podršku nadležnih institucija u sistemu zaštite prirode.

„Svjesni brojnih vrijednosti zaštićenih područja, istovremeno prepoznati kao zemlja divlje ljepote i pet nacionalnih parkova izvanrednih prirodnih rariteta, svi nadležni subjekti i ukupna društvena zajednica, neophodno je da pruže snažniji podsticaj u unapređivanju savremenog sistema NPCG zasnovanog na najboljim evropskim standardima u očuvanju prirode i zaštiti životne sredine“, istakla je Kljajević.

Dušan Bugarin iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja kazao da vjeruje da će se na taj način široj javnosti približiti dio bogatstva i raznolikosti kulturnog, istorijskog i tradicionalnog nasljeđa tog zaštićenog područja koje je jedan od bisera u Crnoj Gori.

Autorka izložbe, stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u NPCG, Radmila Adžić pojasnila je da je na prvoj etaži Centra predstavljena zbirka predmeta o tradicionalnom privređivanju u okruženju Skadarskog jezera.

“Gdje su izloženi predmeti i alatke kojim se u prošlosti obrađivala zemlja, odvijao rad u polju i stočarski poslovi, sjekao duvan, mljelo žito, cijedilo maslinovo ulje, gajilo pčelarstvo, dobijalo vino i pekla rakija”, dodala je Adžić.

Među najstarijim eksponatima, kako je kazala, svakako su djelovi originalne prese za cijeđenje maslina iz jednog od mlinova Skadarske Krajine.

Adžić je rekla da je na drugom nivou Centra prezentovana postavka o tradicionalnom ribolovu sa različitim napravama za ulov ribe.

“Tu su i razne vrše, najstarije sprave pletene od vrbovog pruća, pribor za pletenje mreža, razni oblici lampi, koce za ulov šarana u plićacima, kao i model tradicionalnog skadarskog čuna“, rekla je Adžić.

Kako je saopšteno, izložbu je otvorila koordinatorka za kulturu iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Dobrila Vlahović.

Vlahović je istakla da svrha jedne takve retrospektive nije samo u upotpunjenju sadržaja koje Nacionalni park (NP) Skadarsko jezero nudi posjetiocima, već i u definisanju jednog edukativnog toposa u prostoru kojeg odlikuje obilje prirodnih i kulturno-istorijskih sadržaja.

„Adaptiranje Centra za posjetioce i ustanovljenje ove stalne postavke pokazatelj je da u NP Skadarsko jezero i NPCG postoji volja za proširenjem dosadašnjih aktivnosti, zato bih na kraju željela da se zahvalim autorki izložbe i organizatorima, i da im poželim uspjeh u daljem radu na promociji i valorizaciji naših zaštićenih prirodnih i kulturnih vrijednosti”, kazala je Vlahović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije