17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor TV pokrenuo inicijativu da se škola Primorca nazove imenom njenog tvorca i proslavljenog trenera Trifuna Mira Ćirkovića

Trifun Miro Ćirković

Povodom jubileja sto godina od osnivanja VPK ”Primorac” (1922-2022), Kotor TV je pokrenuo inicijativu da se vaterpolo škola Primorca nazove imenom njenog tvorca i proslavljenog trenera Trifuna Mira Ćirkovića i da se njemu u čast uspostavi Međunarodni turnir za mlade vaterpoliste ”Trifun Miro Ćirković”.

Stručnim i nadasve posvećinim radom Trifun Miro Ćirković zalužio je još za života da se sa pravom nazove ”ocem kotorskog vaterpola”, te da zajedno sa Zoranom Džimijem Gopčevićem bude uvršten u istinske legende Primorca.

Ćirkovićevo vizionarstvo i upornost otgrli su Primorac od prosječnosti, stvorivši  višedecenijskog prvoligaša koji, oslanjajući se na sopstveni trenerski i igrački kadar, osvaja Evropu i redovno daje reprezentativne evropske, svjetske i olimpijske pobjednike. Upravo su škola i multidisciplinarni rad kroz sve klupske kategorije temelj Ćirkovićeve uspješnosti, što ponajbolje potvrđuje osvajanje duple krune 1986. godine isključivo sa domaćim snagama, što predstavlja sportski raritet.

Ćirković nije doživio ovaj veliki uspjeh, no, trofeji Primorca zasigurno nose njegov potpis, a upravo međugeneracijsko prenošenje znanja dokaz je kvaliteta i značaja kotorske vaterpolo škole, ali i garant jakog i upješnog kluba.

Ćirković je sa Primorcem 1977. osvojio drugo mjesto u Kupu kupova, dok je te godine sa reprezentacijom Jugoslavije bio srebrni na Evropskom prvenstvu. Vodeći nacionalni tim, do smrti 1. avgusta 1981, osvojio je bronzu na Svjetskom prvenstvu, srebro na Olimpijadi u Moskvi, kao i zlato na Mediteranskim igrama. Brojnim reprezentativnim uspjesima pod Mirovim vođstvom moraju se pridružiti i uspjesi na Tungsram i Hungarian kupu 1979. i 1980. godine, što je prvi put u istoriji da se Mađari pobijede u njihovom bazenu.

Kotor TV uputuo je zvaničan poziv gradonačelniku Kotora Vladimir Vladimiru Jokiću da ispred Opštine Kotor podrži inicijativu.

“Uveliko cijeneći doprinos Trifuna Mira Ćirkovića na stvaranju svjetski respektabilnog kotorskog vaterpola, najiskrenije se nadamo da ćete podržati našu inicijativu, smatrajući kako Miro i Džimi, učitelj i učenik, obojica legende, zavrjeđuju našu naklonost, kako bi i buduće generacije znale kako se stvaraju šampioni.”

Povodom velikog jubileja gradskog kluba, Kotor TV je, uz ovu, pokrenuo inicijativu o podizanju spomenika osnivaču Primorca prof. dr Leopoldu Netoviću i da se njegovim imenom nazove otvoreno plivalište – gradski banj, zatim inicijative za formiranje “Muzeja Primorca” i obnavljanje Veslačkog kluba “Primorac”, a inicirano je i izdavanje monografije, snimanje filma, komponovanje himne i priređivanje velike izložbe fotografija na otvorenom.

Najčitanije