13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi preliminarni rezultati popisa – Crna Gora se seli na primorje

Tivat / foto Boka News

Od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština, uglavnom sa sjevera Crne Gore, popisano je manje stanovnika, navodi se u izvještaju Monstata koji je dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa.

Prema ovim, prvim preliminarnim podacima, manje stanovnika popisano je u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, i u Kotoru.

Više stanovnika, prema broju do sada popisanih, imaju Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje.

U procentima najviše stanovnika izgubile su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andrijevica i Kolašin po 19,5 odsto, Mojkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku je popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto manje, Nikšiću deset odsto, u Bijelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

Značajan rast broja stanovnika, ako se uzme u obzir broj popisanih, zabilježen je u Petnjici, Gusinju, Plavu i Rožajama, opštinama koje se godinama suočavaju sa odlivom stanovništva.

U Petnjici je popisano 34,4 odsto više građana u odnosu na raniji popis, u Gusinju 27,5 odsto, a u Plavu i Rožajama oko 20 odsto.

U glavnom gradu Podgorici, živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori. Do 26. decembra popisano je 3,1 odsto više u odnosu na raniji popis.

“Na osnovu dosadašnjih podataka u Herceg Novom popisano je 31.500 lica, što je za 650 više u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je u Herceg Novom bilo oko 30.800 stanovnika. Očekujemo da do 28. decembra bude do 33.000 stanovnika, odnosno na nivou 2003. kada je na popisu bilo oko 33.000 stanovnika”, izjavio je Stevan Katić, predsjednik opštine.

“Očekujemo da će broj stanovnika u Tivtu biti uvećan, a na to ukazuju svi parametri. Veliki je broj doseljenih turskih državljana, znatan je broj i Rusa i Ukrajinaca”, kaže Željko Komnenović, predsjednik opštine Tivat.

Rast broja stanovnika bilježe i opštine Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Tuzi i Zeta.

U Baru je popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniji popis, Budvi 22,5 odsto više, Herceg Novom oko pet odsto, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima je do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011. godinu.

Ipak, ovi podaci su i dalje preliminarni i Snežana Remiković, zamjenica direktora Monstata, na sjednici skupštinskog odbora upozorila je da je još rano govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva u Crnoj Gori.

Još se ne zna koliko stranaca boravi u Crnoj Gori i koliko ih je popisano. Od početka rata u Ukrajini iznošene su razne procene o broju Ukrajinaca i Rusa koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i Turaka koji su došli posle neuspelog puča u toj zemlji 2016. godine.

Procjene se kreću od nekoliko desetina hiljada do više od stotinu hiljada.

Najnovije procjene UNHCR-a govore da u Crnoj Gori boravi oko 60.000 izbjeglica iz Ukrajine.

Izvor:RTCG

Najčitanije