17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Oživjeli tradiconalni duh ušuškane Gornje Lastve

TO Tivat

Izletom i degustacijom lokalnih specijaliteta, TO Tivat obilježila Svjetski dan turizma


Organizovanim izletom i degustacijom lokalnih specijaliteta na području sela Gornja Lastva, Turistička organizacija opštine Tivat (TO Tivat) obilježila je Svjetski dan turizma, i na taj način podstakla razvoj ruralnog zaleđa, koje je prethodne godine ušlo u Program unaprijeđenja prve inicijative “Najljepša turistička sela“, pokrenute pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije.

Pr menadžerka TO Tivat Tamara Krstović, osvrnula se na ovogodišnji slogan “Rethinking tourism“, koji za cilj ima osvješćavanje turizmologa i skretanje pažnje mještanima u pravcu održivosti turističkih područja.

TO Tivat – Gornja Lastva

“Svi smo tu da razmislimo o tome kako se ophodimo, doživljavamo i šta preduzimamo da turizam bude bolji i jači. Drago mi je što su sa nama mališani iz OŠ “Drago Milović“, koji su kroz svoje radove na temu “Gornja Lastva, najljepše turističko selo“ prikazali kako gledaju na ovo mjesto i turizam.

Organizovali smo i edukativnu šetnju kroz selo, a nakon toga je uslijedila degustacija tradicionalnih proizvoda koji su se nekada ovdje kuvali. Kada je riječ o muzičkom programu, tu su dvije profesorice, Bruna Matijević i Nevila Klakor, koje su flautom i violinom uljepšale cjelokupni program,“ kazala je Krstović, a ujedno i napomenula da je Tivat prvi grad koji je ušao u program zelenih destinacija.

TO Tivat – Nagrađeni

Nikolina Višić, Andrej Nikolić i Lana Popović, đaci su OŠ “Drago Milović“, koji su osvojili prva tri mjesta na likovnom konkursu i na taj način izrazili svoj doživljaj atraktivnog sela.

“Jako sam srećna i počastvovana što sam imala priliku da učestvujem na ovom konkursu. Za svoj rad koristila sam bojice, a inspirisala me je ljepota Gornje Lastve,“ izjavila je prvoplasirana Nikolina Višić.

TO Tivat – Gornja Lastva – Izložba

Nakon uzbudljive šetnje i upoznavanja sa kućicama specifične arhitekture, ,,Putem od starih teća”, kao i nekadašnjim životom u selu, posjetioci su krunisali avanturu predahom u Domu kulture “Ilija Marković“, gdje su isprobali lokalne specijalitete, poput: sitne ribe u škartocu, bakalara, priganica i domaćeg soka od šipka.

Najčitanije