8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Iskazima svjedoka nastavljeno suđenje optuženima za šverc droge školskim brodom „Jadran“

ŠB Jadran – foto Boka News

Službenik Uprave policije Crne Gore, Odeljenja bezbjednosti Tivat, Nenad Dajević juče je u podgoričkom Višem sudu ispričao da mu je komandant školskog broda “Jadran“ kazao da je prilikom obavezne kontrole prije isplovljavanja pronađeno 56 kilograma kokaina.

Zbog optužbi da su pokušali šverc kokaina školskim brodom “Jadran“ iz Tivta u Istanbul sudi se kormilaru Dušku Radenoviću, Dejanu Rovčaninu, Vladimiru Račiću, Radomiru Osmajiću i Vojinu Stuparu. Starijem vodniku Milošu Kuliću je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

Dajević je naveo da je zbog pronalaska droge u Tivat pošao sa načelnikom Odjeljenja za borbu protiv droga Draganom Krivokapićem.

– Kolega je usput zvao i kolegu iz OB Kotor Sloba Vulanovića. Na Pinama kod broda zatekli smo veći broj službenika Vojske i Vojne policije. Tada nam se obratio major Vojne policije i tu je bio tadašnji komandant vojnog broda. Rekli su nam da su se spremali za krstarenje sa posadom i kadetima do Turske i da je prilikom obavezne kontrole prije svakog puta pronađeno pet ili šet crnih torbi u kojima se, prema njihovim sumnjama, nalazio kokain – naveo je Dajević.

On je kazao da nije učestvovao u pretresu iako se njegov potpis nalazi na zapisniku o pretresu.

– Kolega Krivokapić mi je diktirao zapisnik. Greškom sam sebe naveo kao lice koje je učestvovalo i fizički u pretresu. Nijesam učestvovao. Cijeli sadržaj zapisnika mi je diktirao Krivokapić. Nijesam obraćao posebnu pažnju na sadržaj – precizirao je ovaj svjedok.

U nastavku suđenja svjedočio je i stalni član posade broda ,,Jadran“ Željko Španjević navodeći da je pred sami polazak na krstarenje ka Istanbulu zatekao vojnu policiju u prostoriji gdje su se nalazili kreveti i ormari za lične stvari.

Španjević je pojasnio da je na dan kada je brod trebao da isplovi ka Turskoj došao na ,,Jadran“ u sedam sati ujutro.

Kada je ušao u prostor broj 1 gdje se nalazilo 15 kreveta sa ličnim ormarićima kako bi uzeo kafu i šećer zatekao je vojnu policiju. U tom trenutku niko od članova posade se nije nalazio u toj prostoriji.

– Vojni policajac me pitao ko drži ključeve od tri ormara (kasete) koja su jedina bila zaključana, zamolio me da odem po ključeve. Uzeo sam sve ključeve, dao mi ih je zastavnik Rajačić, dao mi je kesu sa ključevima – kazao je svjedok Španjević.

Odgovarajući na pitanja, Španjević je kazao da ormarići u prostoriji broj 1 nijesu bili označeni na šta je prigovorio optuženi Radenović.

– Na svakom ormariću piše ime i prezime. To je potvrdilo više svjedoka u ovom postupku. Ormarići su označeni rukom ili odštampano na papiru. Označen je i taj famozni ormarić koji nijedan od sto ključeva nije mogao da otvori – kazao je Radenović.

Španjević je dodao da mu je službenik Vojne policije rekao da otvori ova tri ormarića koja su zaključana.

– Od tri uspio sam uz pomoć ključeva dva da otvorim. Treći nije mogao da otvori nijedan od ovih sto ključeva. Zastavnik Vračar je bajonetom otvorio i taj ormarić. Nijesam vidio da li su nešto iz njih izvadili. Ključevi nijesu označeni, na nekima od njih ima privjezak. Dok nijesam prvi ormarić otvorio, sigurno sam probao 30 ključeva – ispričao je Španjević.

Naveo je da je kao kormilar imao podatak da idu na put do Istanbula, ali da nije znao kojom rutom jer to znaju samo oficiri. Odgovarajući na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kazao je da se ne sjeća da li su tokom plovidbe zastali da sačekaju na prolaz kroz vještački kanal Kortrijk.

Prema navodima optužnice, Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić tokom 2018. godine oformili su kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Radomir Osmajić i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

Njihov zadatak je bio da na školski brod „Jadran“ sakriju kokain koji je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način bio prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli do školskog broda “Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu, ispod svog kreveta, a dio u vojničke ormariće. Kulić je u istrazi istakao da Osmajić nije znao da je droga unešena na brod.

Sljedeće suđenje zakazano je za 21. oktobar. Proces vodi sudija Zoran Radović.

/Bojana Robović/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije